De Boer helpt Ajax op verzoek trainer

Hoofdtrainer Marco van Basten betrekt Frank de Boer de rest van het seizoen vaker bij het eerste elftal van Ajax. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal vindt dat de oud-verdediger met zijn kennis en ervaring een positieve rol kan spelen tijdens trainingen. De Boer blijft ook actief als trainer van Ajax A1 en assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal.

„Eigenlijk wilden we Frank in het begin van het seizoen al regelmatig bij het eerste elftal betrekken”, aldus Van Basten. „In de praktijk kwam het daar te weinig van. Frank heeft het namelijk al heel druk. Hij gaat zijn werkzaamheden bij Ajax nu iets anders indelen, zodat hij vaker met de spelers van het eerste elftal kan werken.”

Van Basten benaderde De Boer maandag rond de training van het Nederlands elftal in de Arena. Ajax verloor zondag na drie duels zonder zege ruim van Vitesse (4-1). De club staat derde in de eredivisie en heeft op koploper AZ een achterstand van veertien punten.

Morgen treft Ajax in eigen stadion de nummer twaalf op de ranglijst, Feyenoord. Bij de club uit Amsterdam ontbreekt Dario Cvitanich. De centrumspits mist de klassieker omdat hij nog niet is hersteld van een blessure aan het bovenbeen. Ook Eyong Enoh is nog geblesseerd. Maarten Stekelenburg verdedigt gewoon het doel van Ajax. De aanvoerder steekt de laatste weken in slechte vorm. Hij blunderde woensdag ook tijdens de vriendschappelijke interland van het Nederlands elftal tegen Tunesië. „We willen Stekelenburg vertrouwen geven”, zei Van Basten. „Hij speelt hier al zeven jaar en is ook onze aanvoerder. Bovendien is hij normaal gesproken een goede doelman.”

Koploper AZ speelt vanavond in Eindhoven tegen PSV. Bij de thuisploeg is Ibrahim Afellay weer fit. Woensdag ontbrak hij bij de oefeninterland van Oranje tegen Tunesië. Aan de ontmoeting met Volendam van het vorig weekeinde had hij blessures aan enkel en hamstring overgehouden. Bij de landskampioen ontbreekt Ola Toivonen. De Zweedse spits is twee wedstrijden geschorst. Lodeweges won tot nu toe drie duels met PSV, de maximale score sinds hij de eindverantwoordelijkheid kreeg na het vertrek van Huub Stevens.

AZ-trainer Louis van Gaal kan weer beschikken over Ari. De Braziliaanse aanvaller is hersteld van de knieblessure die hem de afgelopen drie duels langs de kant hield. Ari maakte dit seizoen in de competitie negen doelpunten. (ANP)