Clinton wil vrede met Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft Noord-Korea gisteren een vredesverdrag, normalisering van de relaties en hervatting van hulp aangeboden. De Koreanen moeten dan wel hun nucleaire programma in de ijskast zetten.

Sprekend aan de vooravond van haar eerste reis volgende week naar Japan, Indonesië, Zuid-Korea en China, zei Clinton ook dat de Noord-Koreanen politieke rechten verdienen, en dat de Tibetanen en alle Chinese burgers recht hebben op godsdienstvrijheid.

Een van de belangrijkste onderwerpen op deze eerste reis zal de poging zijn om Noord-Korea over te halen om af te zien van zijn atoomprogramma. Andere belangrijke onderwerpen zijn de wereldwijde financiële crisis en de klimaatverandering.

Verwijzend naar recente berichten dat Noord-Korea bezig is met het voorbereiden van een testlancering van een langeafstandsraket, zei Clinton te hopen dat Noord-Korea zou afzien van „provocaties” die het moeilijker maken voor Amerika om samen te werken met Pyongyang.

Onderhandelingen die een eind moeten maken aan het Noord-Koreaanse atoomprogramma liggen al maanden stil, omdat de voedselhulp die het land in ruil voor medewerking zou krijgen volgens Pyongyang niet wordt afgeleverd zoals beloofd in een zespartijenakkoord tussen China, Japan, Rusland, Zuid-Korea en de VS.

Het communistische bewind in Noord-Korea weigert toe te staan dat de ontmanteling van het nucleaire programma wordt gecontroleerd, zoals de andere landen eerder hebben geëist.

Amerikaanse analisten menen dat een van doelen van de reis van Clinton zal zijn, het verzekeren van de partners in Tokio en Seoul dat de VS niet over hun hoofden heen gaat onderhandelen met Pyongyang. (AP/Reuters)