Chaos rond Kamsky

Lev Milman – Mark Paragua, Chicago Open 2008

Volgende week barsten de zware kanonnen weer los. Dinsdag wordt in Sofia de eerste partij gespeeld van de match tussen Veselin Topalov en Gata Kamsky en een paar dagen later begint het toernooi in Linares.

De voorgeschiedenis van Topalov – Kamsky was lang en conflictueus. Het begon er al mee dat die match er niet zou zijn als de FIDE zich aan haar eigen regels zou houden.

Kamsky is de winnaar van het World Cup toernooi in Chanty Mansyisk in 2007. Die winnaar zou oorspronkelijk een match spelen tegen de wereldkampioen – dat kon toen nog Anand of Kramnik worden – maar de FIDE, altijd voorspelbaar in haar chaotisch gedrag, richtte kort voordat het toernooi in Chanty Mansyisk begon een extra hindernis voor de winnaar op. Die zou eerst tegen Topalov moeten spelen en pas die match zou uitmaken wie er in 2010 de uitdager van de wereldkampioen wordt.

Het was een schandelijke contractbreuk, maar Kamsky kon er niets tegen doen. In de contracten van de FIDE zijn de verplichtingen van de spelers altijd scherp omschreven, maar wat de eigen verplichtingen betreft is er meestal een clausule die zegt dat president Iljoemzjinov alles naar eigen goeddunken kan veranderen.

Toen begon het getouwtrek over de vraag waar de match zou plaatsvinden. Kamsky wilde niet in Bulgarije spelen, omdat dat land het erf van Topalov is en ook omdat hij ten onrechte dacht dat er voor een match in de Oekraïense stad Lviv veel meer geld zou zijn.

Op een gegeven moment liet Iljoemzjinov weten dat hij voor een match in Lviv een prijzengeld van 750.000 dollar uit eigen geldbuidel garandeerde. Kort daarna leek hij dat weer vergeten te zijn, want toen mochten de Bulgaren het doen voor 250.000 dollar.

Keer op keer verstreek een deadline voor het tekenen van de definitieve contracten. De vroeger gevreesde vader Rustam Kamsky, over wie we al jaren niets gehoord hadden, mengde zich in de strijd door te suggereren dat de Bulgaren zijn zoon onder het motto ‘geen speler meer, geen problemen meer’ wilden vermoorden.

Alex Shirov, die in Chanty Mansyisk tweede was geworden, schreef een open brief waarin hij eiste dat hij tegen Topalov zou spelen en niet Kamsky, die volgens Shirov zijn kans had laten lopen door nog steeds geen contract te tekenen.

In november van vorig jaar werd tenslotte tussen Kamsky, Topalov en de FIDE de vrede getekend. Of het in Sofia echt vreedzaam toe zal gaan is nog de vraag.

Topalovs manager Silvio Danailov zei vorige week in een interview dat Kamsky, om de speelzaal te inspecteren, een technicus mee zou nemen die werkte voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Wat de strijdvaardigheid aan de zijlijn betreft lijkt het straks in Sofia wel goed te zitten.

De partij die hier volgt heeft niets met Topalov en Kamsky te maken. Het is een van de 40 partijen die door de Russische website ChessPro werden uitgekozen als beste van 2008.

Ze hebben daar ook altijd een selectie van ‘de beste van de maand’ waaruit een bewonderenswaardige speurzin blijkt. Het Cicago Open bijvoorbeeld, wie kijkt daar nou naar? Ik niet, maar ChessPro wel.

Lev Milman – Mark Paragua, Chicago Open 2008

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le2 e5 7. Pb3 Le7 8. Le3 Le6 9. Pd5 Pbd7 10. Dd3 Lxd5 11. exd5 Pc5 Een bekende stelling waarin iedereen 12. Pxc5 deed, wat er ook het meest logisch uitziet. 12. Dd2 0-0 13. f3 b5 14. Pa5 Waarschijnlijk besefte wit hier niet wat hem te wachten stond. Na de kalme zet 14. 0-0 zou het ongeveer gelijk staan. 14...Pxd5 Dit komt neer op een dameoffer. Wit is verplicht om er op in te gaan. 15. Pc6 Pxe3 16. Pxd8 Lg5 17. Lxb5 Zwart dreigde de dame met 17...Pxg2+ terug te winnen. 17...Taxd8

Zwart heeft twee stukken voor de dame, wat op zichzelf niet veel is, maar wits koning is vastgeprikt in het midden en de zwarte centrumpionnen zullen vervaarlijk oprukken. 18. Ld3 f5 19. De2 Hier en op de volgende zetten is het moeilijk om goede raad te geven, want wat wit ook doet, zwart krijgt altijd een sterke aanval, bijvoorbeeld na 19. b4 e4 20. bxc5 exd3 21. Dxd3 dxc5. 19...e4 20. fxe4 fxe4 21. Lc4+ d5 22. Lb3 Pe6 Hij dreigt zowel op d4 als op f4 binnen te vallen. Misschien was 22...Tc8 nog krachtiger. 23. Tg1 Pd4 24. Dxa6 Pexc2+ 25. Lxc2 Pxc2+ 26. Ke2 d4 Daar komen ze aan. Wit heeft geen verdediging tegen de pionnen. 27. Tae1 d3+ 28. Kd1 e3 29. Te2 Pd4 Wit gaf op. Na 30. Dxd3 Pxe2+ 31. Dxd8 Txd8+ 32. Kxe2 Td2+ zal hij ook nog zijn toren verliezen.

Hans Ree

    • Hans Ree