Ceasar salad

Mijn zus en ik gaan regelmatig samen lunchen en omdat we er allebei dol op zijn, bestellen we vaak caesar salad. Het grappige is dat zo’n salade in elk lunchtentje weer anders is. Nu zegt mijn zus dat er gerookte kip in hoort, maar volgens mij is dat niet waar. Kunt u ons meningsverschil beslechten?

Maartje Verbeek

De caesar salad is een krappe eeuw gelegen gecreëerd door ene Caesar Cardini, eigenaar van Caesar’s Place in Tijuana. Tijdens de drooglegging weken veel dorstige Hollywoodsterren uit naar Mexico. Het beroemde verhaal wil dat op een dag alle voorraden op waren en Cardini uit het niets een fantastische salade op tafel toverde. Een krop sla, oud brood en kaas, meer was het niet. Het geheim van de caesar salad zit hem dan ook in de dressing. Die is romig door de emulsie van ei en olie, pittig door de mosterd en hartig door de worcestershiresaus. Volgens de geschiedschrijving kwam de ansjovis er pas later bij. Nog veel later werd de salade door enthousiaste eetcafékoks opgeleukt met avocado, uitgebakken spek, zongedroogde tomaten, gegrilde of gerookte kipfilet. Allemaal lekkere, maar wel apocriefe toevoegingen. Overigens is daar niks mis mee, mits de kok zich een beetje beheerst en ze niet allemaal tegelijk over je caesar salad gooit. Meer is niet altijd meer.

Ceasar salad

Voor 2 personen:

1 ei

½ teentje knoflook, fijngehakt

2 ansjovisfilets, fijngehakt

½ - 1 theelepel dijonmosterd

citroensap

worcestershiresauce

milde olijfolie

3 witte boterhammen, ontkorst en in dobbelsteentjes

een halve krop Romaanse sla, in stukken gescheurd

een stukje Parmezaanse kaas

Kook het ei 1 minuut en laat het schrikken. Wrijf de knoflook met de ansjovis en een snufje zout tot een fijne pasta. Roer er het net niet rauwe ei en de mosterd door. Klop er met een vork geleidelijk 3 – 4 eetlepels olie door. Proef en maak op smaak met citroensap, worcestershire en versgemalen peper. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de dobbelsteentjes brood krokant. Doe de sla in een kom en schenk er de dressing over. Meng goed, zodat alle blaadjes bedekt zijn met een dun laagje dressing. Verdeel de sla over twee borden, bestrooi met croutons en rasp of schaaf er royaal Parmezaanse kaas over.

Keukenkwesties naar:vreugdenhil@nrc.nl

Janneke Vreugdenhil heeft een kookrubriek op nrc.tv

    • Janneke Vreugdenhil