Brand bij raffinaderij Europoort en fabriek in Alphen

Bij de raffinaderij van Kuwait Petroleum in Rotterdam Europoort is gisteravond een felle brand uitgebroken. Over de oorzaak was bij het sluiten van deze krant nog niets bekend. Volgens een woordvoerder van de raffinaderij zijn er geen doden of gewonden gevallen.

Mensen uit de wijde omgeving zouden explosies hebben gehoord. De brand ontstond in een zogeheten ontzwavelingsfabriek, waar zwavel uit dieselolie wordt verwijderd. De waterstof die in dit proces een rol speelt, kan exploderen als het in aanraking komt met zuurstof.

Bij de brandweer zijn tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen uit de wijde omgeving die het vuur zagen. De brand veroorzaakte dan ook een grote vuurkolom, aldus de brandweer.

Woordvoerder Anton Fransen van Kuwait Petroleum zei tegen persbureau ANP niets te weten van explosies in de unit. Hij verklaarde dat het gedeelte waar de brand woedde uit bedrijf wordt genomen.

Op een industrieterrein in Alphen aan de Rijn werd gisteravond de matrassenfabriek PBH door brand verwoest. Ook hier vielen geen doden of gewonden. Vliegtuigen die naar de Aalsmeerbaan van Schiphol onderweg waren, weken tijdelijk van hun route af om de rook te ontwijken. Het treinverkeer rond Alphen aan de Rijn werd stilgelegd.

Korpsen uit de omgeving assisteerden de brandweer van Alphen aan den Rijn. Zij probeerden te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere bedrijfspanden. Naast de matrassenfabriek staat het pand van een producent en distributeur van chemische middelen.

In de directe omgeving staan geen woningen, omdat het om een bedrijventerrein gaat. Het grenst wel aan een woonwijk. De bewoners hoefden niet te evacueren, maar hun is aangeraden ramen en deuren gesloten te houden wegens de rook. Er zijn volgens de politie geen voor de gezondheid gevaarlijke concentraties in de rook aangetroffen.