Bijensterfte blijkt bijna verdubbeld

Op basis van inzicht en ervaring kan ik u de oorzaak van de bijensterfte wel onthullen: de suiker die in de winter aan de bijen wordt gevoerd.Normaal overwinteren de bijen op hun eigen honing. Uit winstbejag heeft de mens bedacht dat men die honing niet enkel in de zomer maar ook in de winter kon wegnemen en verkopen, en vervangen door goedkoper suikerwater. Maar net als voor de mens en elk levend wezen is suiker een leeg voedingsmiddel, in tegenstelling tot honing, waar veel waardevolle stoffen in zitten. Door die suiker verzwakt het immuunsysteem van de bijen geleidelijk aan, en de verzwakking bouwt zich bovendien generatie na generatie op, zodat de volken steeds minder weerstand krijgen tegen ziektes, parasieten etc. en de sterfte blijft toenemen. De oplossing is suiker verbieden en de bijen weer gewoon op hun honing laten overwinteren. Op die manier zal de conditie weer generatie na generatie toenemen totdat de volken hun oude kracht helemaal herwonnen hebben. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt met alle honingbijen, anders zal het ene volk het andere door kruising blijven verzwakken.Het valt te vrezen dat dit niet zal gebeuren. Zoals meestal wordt de mens zelfs in samenwerking met deze prachtige diertjes het slachtoffer van zijn eigen hebzucht en van zijn vervreemding van de natuur.

    • J.J.L. Coninx