ALLE ORGASMES OP EEN RIJTJE

Aschwin Tenfelde Hoe ‘het’ werkt. Het vrouwenorgasme, de mannentepel en andere aangename zaken, Uitg.Contact, 192 blz., € 16,95

Aschwin Tenfelde Hoe ‘het’ werkt. Het vrouwenorgasme, de mannentepel en andere aangename zaken, Uitg.Contact, 192 blz., € 16,95

Ha gezellig, een boek over seks. Dat de toon soms een beetje jofel is, ach, dat is onvermijdelijk. Auteur Aschwin Tenfelde is óók goed op de hoogte van de interessante wetenschappelijke ontwikkelingen. Zoals de al weer tien jaar oude Groningse ontdekking dat de penis, eenmaal in de vagina gestoken, een curieuze boemerangvorm blijkt aan te nemen. En hij beschrijft ook het nieuwe inzicht (uit 2005, van Elizabeth Lloyd) dat het vrouwelijk orgasme zeer waarschijnlijk zijn bestaan dankt aan het evolutionaire nut van het mannelijk orgasme. Dat mannelijke heeft cruciale waarde voor de neiging tot voortplanting, maar een vrouw kan best bevrucht worden zonder dat ze klaarkomt. Een vrouw heeft een orgasme zoals een man ook tepels heeft, evolutionair nutteloos maar zonder veel extra kosten – veroorzaakt door het identieke algemeen menselijke bouwplan. Overigens vertelt Tenfelde er niet bij dat zo’n toevallig aanwezig vermogen vervolgens wel degelijk evolutionaire functies kan krijgen, zoals dat een beter liefdesleven goed kan zijn voor de binding tussen man en vrouw en die binding is waarschijnlijk wel weer goed voor de overleving van hun kinderen. Maar och, erg sterk is dat belang ook niet, want dan zouden mensenvrouwen wel vaker klaarkomen.

Alles waar je aan kan denken passeert wel zo ongeveer in dit boek. Bacterieseks (waar ‘gluurbiologen’ naar kijken), met een vreemde buis tussen twee eencelligen. Het curieuze seksloze bestaan van de minuscule raderdiertjes, die zich miljoenen jaren geleden ineens ongeslachtelijk gingen voortplanten – niemand begrijpt waarom. Het bestaan van het vrouwelijk ejaculaat. De vorm van de mensenpenis die erg geschikt lijkt om het sperma van een ander uit de vagina te slepen. Überhaupt het bestaan van ‘spermacompetitie’ bij de mens. Het feit dat vrouwen fysiologisch alle kenmerken van seksuele opwinding kunnen vertonen zonder dat bewust te ervaren.

Hoe ‘het’ werkt is een fijn boek, ook al mist het de hilariteit van Olivia Judson’s Dr. Tatjana weet raad uit 2002 en ook al ontbreekt de broeierige eigenwijsheid van Timothy L. Taylor’s The Prehistory of Sex: Four Million Years of Human Sexual Culture, uit 1997 al weer.

    • Hendrik Spiering