85 Saab-fighters voor 4,8 miljard

De Zweedse vliegtuigbouwer Saab biedt Nederland 85 Gripen gevechtsvliegtuigen aan voor 4,8 miljard euro, bijna een miljard minder dan het ministerie van Defensie heeft uitgetrokken voor de vervanging van de Nederlandse F-16’s. Dat hebben verschillende bronnen in Zweden tegenover deze krant bevestigd.

Het Saab-concern gaf gisteren op het hoofdkantoor in Linköping een vertrouwelijke briefing over het aanbod aan de vaste Kamercommissie voor Defensie, die de afgelopen twee dagen Zweden heeft bezocht om zich te oriënteren op de Gripen ‘Next Generation’, de enige serieuze concurrent van de Amerikaanse F-35 Joint Strike Fighter (JSF).

Saab-manager Magunus Olsson zegt dat hij het exacte bedrag uit concurrentieoverwegingen niet kan bevestigen, maar wil wel kwijt dat het Zweedse aanbod „aanzienlijk lager” is dan het Nederlandse budget. Ook de Nederlandse Kamerleden die in Zweden waren, willen niets zeggen over de prijs, maar laten doorschemeren verrast te zijn door het Zweedse voorstel.

Het Nederlandse ministerie van Defensie laat weten dat de prijs van Saab al bekend was op het departement. Volgens de woordvoerder van Defensie heeft Saab „niet alles meegenomen in de prijs” en ligt „het echte bedrag veel hoger”.

Nederland neemt sinds 2002 deel aan de ontwikkeling van de JSF. In december meldde het departement dat uit een evaluatie gebleken was dat de F-35 superieur is aan de Gripen. Voor eind april moet de Tweede Kamer zich buigen over de aanschaf van de eerste twee F-35’s, om deel te kunnen nemen aan de testfase van het JSF-programma.

Hoeveel de JSF gaat kosten, is nog niet duidelijk. In 2002 ging Defensie nog uit van een bedrag van 4,5 miljard voor 85 F-35’s. Inmiddels is dat budget verhoogd tot 5,7 miljard. Toch is het nog onduidelijk of voor dat bedrag 85 toestellen kunnen worden aangeschaft.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil eerst opheldering over de precieze kosten, voordat de eerste testvliegtuigen kunnen worden aangeschaft.

    • Steven Derix