Warme truiendag

Op initiatief van Het Klimaatverbond is het vandaag Warme Truiendag. In Vlaanderen wordt al voor de vijfde keer Dikke Truiendag gehouden, en in Nederland probeert het verbond sinds 2007 scholen, gemeenten en particulieren eenmaal per jaar zo ver te krijgen dat zij de verwarming 1 graad lager draaien. Dat moet de uitstoot van broeikasgas verminderen. Ike de Haan van het Klimaatverbond geeft toelichting.

Eén graad, dat schiet niet erg op.

„Jawel. Daarmee bespaar je 7 procent op je energierekening en heb je ook 7 procent minder CO2-uitstoot. Het is niet de bedoeling dat mensen kou gaan lijden, we willen juist laten zien dat je zonder comfortverlies energie kunt besparen. Die ene graad, daar merk je niks van.”

Hoeveel mensen doen er mee?

„In ieder geval zijn er 1.500 scholen en 200 gemeenten. Maar we denken dat maar 10 procent van de mensen die meedoen zich bij ons aanmeldt.”

Scholen breien de langste warme sjaal, Justitie Arnhem deelt warme soep uit en op YouTube zingt Sarah Fairfield het officiële Warmentruiendaglied Spuug in het Vuur. Allemaal heel sympathiek, maar heeft het ook zin?

„Ludieke acties moeten ons project meer laten leven. Klimaatverandering is geen technisch iets met knopjes. Het heeft impact op iedereen als er iets mis is met het klimaat. Het lied laat zien dat het ons menens is.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven