Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de levensomstandigheden van 1,4 miljoen Israëlische Arabieren. De groep – eenvijfde van de bevolking – wordt door rechts „het grootste gevaar” voor het land genoemd. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Bericht uit Weesp, waar drie jonge ‘terreurverdachten’ zijn voorgeleid. De recessie in Nederland: Hans Wiegel haalt herinneringen op aan het bezuinigingsplan Bestek ‘81. Curator Peter Ingwersen en ex-politicus/econoom Willem Vermeend verklaren waarom er juist nu niet moet worden bezuinigd. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. De Vlaamse filmregisseur Eric van Looy over de comeback van de acteur Mickey Rourke (The Wrestler). De acteurs Paul Groot, Dick van den Toorn en Hajo Bruins over het theaterstuk Hotel Atlantico.. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Gast o.a. voormalig minister van Defensie Henk Kamp. Hij vertelt over zijn nieuwe functie als commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ned.1, 23.00-0.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten: stand-up comedian Michael McIntyre, de Britse actrice Emily Mortimer en de Brits-Indiase acteur Dev Patel. Muziek door Morrissey. BBC 1, 23.35-0.35u.

cultuur

Het uur van de wolf: Laatste woorden. Gesprek met de Franse schrijver Michel Houellebecq (1957) met speciaal door Iggy Pop voor deze documentaire geschreven nummers. Ned.2, 22.55-23.55u.

The culture show uncut. Aandacht voor het 10-jarig jubileum van Heat, het succesvolle tijdschrift over de amusementsindustrie in de breedste zin van het woord. Verder een gesprek met Alan Ball, schrijver van American Beauty en van de tv-series Six feet Under en True Blood, over vampiers; een profiel van de kunstenaar David Shrigley uit Glasgow. Muziek Ladyhawk en Franz Ferdinand. BBC 2, 0.35-1.20u.

informatief

De leugen regeert. Discussieprogramma over de media. Journalisten in een rampgebied: helpen of de ramp verslaan? Westerse journalisten als Stasi-spionnen werkend voor de vroegere Oost-Duitse geheime dienst. Journalist en Reve-kenner Tom Rooduijn gispt de klakkeloze berichtgeving over het ‘onbekende verhaal’ van Gerard Reve. In de mediaraad: journaliste Cisca Dresselhuys en Pieter Klein van RTL Nieuws. Ned.2, 21.20-22.00u.

Heerlijk Eerlijk Heertje. Raoul Heertje legt aan de hand van een eigen talkshow met blikken achter de schermen de onechtheid van televisie bloot. De volledige interviews zijn te zien op www.heerlijkeerlijkheertje.nl. Ned.3, 21.55-22.30u.

Around the world in 80 faiths. Achtdelige serie over de rituelen van religieuze gemeenschappen. Afl.5: Latin America. Dodenrituelen in Mexico, een ontmoeting met de god van de onderwereld in een mijn in Bolivia, hallucinerende middelen slikken bij een New Age-gemeenschap in de bossen van Brazilië, een Pinkstergemeente-achtige gevangenisprediker die nicotineverslavingen kan ‘uitdrijven’. BBC 2, 22.00-23.00u.

Metropolis: Happy Together. Kun je samen gelukkig zijn als je geen woord van elkaar verstaat? De correspondenten van berichten over opvallende koppels: de Amerikaanse drummer Jeffrey en de Tibetaanse zangeres Lamu in Shanghai. Jeffrey spreekt geen Chinees en Lamu geen woord Engels. De hoogstnoodzakelijk communicatie gaat via vrienden die sms-jes vertalen. Verder uit New York het verhaal van een stel dat zich uit liefde voor elkaar liet ombouwen tot ze precies hetzelfde uiterlijk hadden gekregen. Zie ook metropolistv.nl. Ned.3, 23.55-0.25u.

Amusement

’t Vrije Schaep (met de 5 Pooten). Sitcom die zich afspeelt op een camping aan zee. Met Carry Tefsen, Loes Luca, Marc-Marie Huijbregts, Georgina Verbaan en Pierre Bokma als campingbeheerder Kootje. Afl. 7. De Duitse invasie is over, Kootjes dochter komt op bezoek. Met de liedjes Een beetje, Laat me alleen en Zoek jezelf. Ned.1, 21.15-22.00u.

Whitechapel. Eerste deel van driedelige Britse misdaadserie. De jonge, ambitieuze politieofficier Joseph Chandler krijgt zijn eerste moordzaak toegewezen. Er lijkt een imitator van de fameuze Jack de Ripper rond te lopen. Met Rupert Penry-Jones en Steve Pemberton. Canvas, 0.00u-0.55u.