Stelen hoeft niet meer

. De Amerikaanse portret- en modefotograaf Richard Avedon (1923-2004) heeft de fotografie doorslaggevend beïnvloed. Vandaag opent in Foam Fotografiemuseum Amsterdam een grote overzichtstentoonstelling ‘Avedon, Photographs 1946-2004’.

Het museum ging voor het eerst in lange tijd (sinds de Henri Cartier-Bresson-tentoonstelling in 2006) enkele weken dicht. Het hele pand op de Keizersgracht werd leeg geruimd voor de ruim tweehonderd portretten van Avedon.

De reizende tentoonstelling was al te zien in enkele steden in Europa. Amsterdam is de laatste Europese bestemming, daarna gaat het werk van Avedon terug naar de Verenigde Staten. Daar zal het nog te zien zijn in San Francisco, waarna het in de archieven verdwijnt, vertelt Merel Kappelhoff, medewerkster van het museum. „Voorlopig komt het daar niet meer uit.”

De foto van popmuzikant Bob Dylan maakte Avedon in 1965, in Central Park, New York. Dylan was destijds 23 jaar.

Het beeld figureert op een van de affiches voor de Avedon-tentoonstelling in Amsterdam, en hangt sinds enkele weken verspreid door het land. Foam wordt sindsdien overspoeld met telefoontjes van Dylan- en Avedon-fans die de poster proberen te bemachtigen. Merel Kappelhoff: „Ik heb dat op deze schaal niet eerder meegemaakt.” Daarom, voor de liefhebber Bob Dylan In Beeld. Bijna net zo groot als op de poster.

Richard Avedon – Photographs 1946-2004. 13 feb. t/m 13 mei 2009 in Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, Amsterdam; 10-18u, do/vr 10-21u.