Selectie Muziek

James MacMillan

De Schotse componist en dirigent James MacMillan leidt bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest twee concerten met eigen werk (Symfonie nr 3 ‘Silence’), Rodney Bennett (Diversions) en Maxwell Davies (Temenos with Mermaids and Angels, een fluitconcert met soliste Sharon Bezaly. 13 febr 20u15; 15 febr 15u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717

Residentie Orkest

Jan Willem de Vriend dirigeert het Residentie Orkest in het programma ‘De lyrische fagot’ met solist Peter Gaasterland: muziek van Rameau, Mozart en Beethoven (Symfonie nr 6 ‘Pastorale’). 20 febr 20u15; 22 febr 15u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag res 070 8800333; 21 febr 20u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717

Maurizio Pollini

De pianist Maurizio Pollini geeft 22 febr 20u15 een recital in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw: de Beethovensonates ‘Der Sturm’ en ‘Appasionata’, de Fantasie op 17 van Schumann en mazurka’s en een scherzo van Chopin. Res 020 6718345

Repin/Lugansky

De violist Vadim Repin en de pianist Nikolaj Lugansky geven een recital met sonates van Debussy, Prokofjev en Beethoven (‘Kreutzer’). 25 febr 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Henk Badings

Muziek van de ‘gematigd moderne’ Henk Badings (1907-1987) klinkt in Eindhoven op 13 febr 20u15 in het Muziekcentrum Frits Philips (res 040 2442020) en op 15 febr 15u in de Catharinakerk (toegang vrij)

Lucas van Merwijk

In deze aflevering roepen percussionist Lucas van Merwijk en zijn band Music Machine herinneringen op aan het ‘Spanish Harlem’ van de jaren zestig en zeventig. Toen was de New Yorkse wijk in de ban van Latin Soul en Boogaloo, kruisbestuivingen van Cubaanse muziek met r&b en funk.

Van Merwijk en de zijnen spelen nummers van onder anderen Joe Cuba, King Nando en The Hi-Latins. 18 febr., 20.30, Bimhuis, Amsterdam. Info: www.bimhuis.nl

Sean Mac

De 20-jarige singer/songerwriter Sean mac uit Groot-Brittannië is zo’n typisch MySpace talent. Geruime tijd zette hij zijn muziek, die het midden houdt tussen jazz, pop en soul op het internet, totdat hij werd ontdekt door platenmaatschappij Sony/BMG. Daar bracht hij onlangs zijn debuutalbum uit. 19 febr., 21u, Mezz Café, Breda. Inl: www.mezz.nl

Fred Weasly

Trombonist Weasly stond aan de basis van de zogeheten ‘funky groove’, en werd vooral bekend door zijn samenwerking met de inmiddels overleden James Brown, voor wie hij nummers componeerde en produceerde. Zijn muziek wordt nog altijd veel gesampled door hedendaagse artiesten. Naar Den Haag neemt hij the JB’s mee. 15 febr., 20u30, Paard van Troje, Den Haag. Info: www.paard.nl

Emiliani Torrini

De IJslandse zangeres stond vorig jaar ook in Paradiso en dwong toen bewondering af met haar heldere, zuivere stem, haar ongedwongen performance en haar perfecte liedjes waar bij nader inzien dan toch een rafelige rand aan zit. 20 febr., 19u, Paradiso, Amsterdam. Info: www.paradiso.nl

Habib Koite

De Malinese wereldster Habib Koite verbindt traditionele muziek met moderne pop en blues. De gitarist verwierf bekendheid met zijn sprankelende spel en met zijn hese stemgeluid. Naar Amsterdam neemt hij zijn band Bamada mee. 19 febr 21u De Melkweg, Amsterdam. Inl www.demelkweg.nl