Selectie Diversen

Haarlem

Wie in de buitenlucht wil werken, kan zaterdag 14 februari hakhout zagen in vogelbosje Eindenhout, een ruim 200 jaar oud landgoed tussen de Haarlemmerhout en de Leidsevaart in Haarlem. Eindenhout herbergt veel bijzonderheden; ruim 140 soorten planten waarvan een tiental uniek voor Haarlem. Onder leiding wordt het oude essenhakhout afgezaagd en de eeuwenoude zicht-as op de duinen van Aerdenhout in ere hersteld. Verzamelen: 9u30 parkeerplaats naast Sancta Maria, Van Limburg Stirumstraat. Neem werkkleding en laarzen mee en koffie/thee en lunchpakket. De dag duurt tot 15u30. Aanm Marc van Schie of via publiciteit@ivnzk.nl Inl ww.ivn.nl/zuidkennemerland.

Amstenrade

In en om de oranjerie bij kasteel van Amstenrade wordt van 13 tot en met 21 februari het evenement Fleurige en geurende winterbloeiers georganiseerd. Groepen kunnen na afspraak ook het kasteel bezichtigen. Kweekerij Kasteel Amstenrade, Hangendorenweg 3a. Inl www.kweekerijkasteelamstenrade.nl & 046-4413121. Van 13 t/m 21 febr. zo 15 febr extra open 11-17u)

Breda

Arjo Klamer en Dick Pels discussieren zondag over Economie en Identiteit. Arjo Klamer is hoogleraar Culturele Economie, anti-globalist en Eurosepticus. Dick Pels voormalig hoogleeraar en voorzitter/oprichter van de progressieve denktank ‘Waterland’.

Zo 15 febr 14u. Waalse Kerk, Catharinastraat 83 in Breda-centrum. Kaarten in voorverkoop €12. ter plaatse €13.

Maastricht

Wim Dijkman, als conservator verbonden aan Centre Céramique, verzorgt zaterdag 14 februari (14u) een rondleiding door de tentoonstelling ‘Verzamelen is een kunst’. Het is een verrassend bonte tentoonstelling over de collecties van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Te zien is een kleurrijke verzameling curiosa – oude gebruiksvoorwerpen als fietsen, speelkaarten en serviezen, maar ook beelden en schilderijen. Na de koffie vertrekken de deelnemers voor een wandeling door de stad. Deelname € 4,50 incl koffie. Res klantenservice Centre Céramique 043-350 5600.

Den Helder

In Mariëndal bij Den Helder is 53 ha bollengrond omgevormd tot jonge duinen, duinrellen, waterpartijen en struinnatuur. Door de afmetingen van het gebied is het één van de grootste natuurontwikkelingsprojecten in Nederland. Op 14 febr (13u30-16u). Doordat het een drassig gebied is, zijn er veel en ook nog eens bijzondere vogelsoorten zoals slob- en krakeenden, toren- en slechtvalken te vinden. Ook is er een mooie kudde Schotse Hooglanders. Aanmelden InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland. Inl 088-006 44 55. Deelname € 5,50, Beschermers LNH €3,50. tot 12 jaar € 2,50. Start Restaurant Duinoord, Jan Verfailleweg 622, 1783 BW Den Helder.

Utrecht

Het stadhuis van Utrecht is al meer dan 650 jaar de plek waar de gemeenteraad, de burgemeester en wethouders bij elkaar komen. Langzaamaan is het stadhuis gegroeid tot een samensmelting van een tiental middeleeuwse panden en stadskastelen. In 2000 heeft de Spaanse architect Enric Miralles het stadhuis onder handen genomen. Met een bonte verzameling materialen wil Miralles de nadruk leggen op de verschillende stijlen, periodes en gebouwen die verenigd zijn. Op vrijdag 20 februari om 15u wordt o.l.v. Aorta-gids Petra Vossestein de architectuur en het interieur van het Stadhuis bekeken. Start: entree, Korte Minrebroederstraat 2. Kosten: €7,50. Duur: 1 ½ u. Res tours@aorta.nu of 030-2321686