Selectie Buitenland

La Louvrière

De Amerikaan Robert Motherwell (1915-1991) behoort met Jackson Pollock, Mark Rothko en Willem de Kooning tot de bekendste vertegenwoordigers van het abstracte expressionisme. In het Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée is een overzicht te zien van zestig van zijn vernieuwende gravures uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Motherwell was zowel filosoof als kunsthistoricus, kenner van de psychoanalyse en van de Oosterse kunst. Zijn werk is echter nooit theoretisch, eerder emotioneel te noemen. T/m 19 april, Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée, rue des Amours 10, La Louvière, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 64278727 en www.centredelagravure.

Charleroi

Het Musée de la Photographie in Charleroi geeft met de zwart-witfoto’s van Fred Baldwin en Wendy Watriss een indringend beeld van mensen in de Verenigde Staten tussen 1957 en 1986. Op ‘Looking at the US’ zijn opnames te zien van Vietnamveteranen en boeren, van burgerrechtenactivisten, van ‘white trash’ en van nette maar even armzalige zwarten. De doorsnee en stereotiepe Amerikaan, mocht die al bestaan, is ver te zoeken. Baldwin en Watriss tonen als sociaal bewogen onderzoeksjournalisten een ons bevreemdend en caleidoscopisch Amerika. T/m 24 mei, Musée de la Photographie, Avenue Pail Pastur 11, Charleroi, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 71435810 en www. museephoto.be

Leipzig

Op 4 oktober 1835 geeft de pas 26-jarige Felix Mendelssohn Bartholdy zijn eerste concert als kapelmeester van het Gewandhaus in Leipzig. Het applaus is overweldigend. Alles wat de charismatische telg uit een bourgeoisfamilie ter hand neemt lijkt te lukken: zijn composities hebben succes, het orkest stijgt boven zichzelf uit, de concertprogramma’s worden vernieuwd, een monument voor Bach wordt opgericht en de eerste muziekopleiding in Duitsland komt van de grond. Tweehonderd jaar geleden

kwam Mendelssohn ter wereld. Over het leven en werk van hem in Leipzig gaat de expositie Der Leipziger Mendelssohn. De tijd waarin hij leefde, zijn vrienden, vrouwen, collega’s en rivalen komen aan bod aan de hand van documenten, brieven en schilderijen. T/m 20 mei in het Stadtgeschichtliches Museum, Böttchergässchen 3. Inl 0049-341965130 en www.stadtgeschichtliches-museum-leipzig.de

Wiesbaden

Op 1 oktober 1958 kwam Elvis Presley in Duitsland aan om er zijn dienstplicht te vervullen. Zijn vrije tijd bracht hij graag in Wiesbaden door. Hier, in de Eagle-Club, leerde hij zijn latere vrouw Priscilla Beaulieu kennen. Ze wandelden samen in het Kurpark, ze gingen naar de film en vonden hun walhalla in Café Europa. Zowel de Duitse als de Amerikaanse media waren er vaak bij. Elvis Presley in Germany laat het allemaal zien. T/m 27 feb, op 14 feb een Elvis-filmnacht. Rathaus Wiesbaden. Inl www.kultur-hessen.de

Berlijn

In Duitsland noemt men Gounods opera Faust uit 1859 meestal Margarete. Want bij Gounod ligt alle nadruk op de tragische liefde tussen de oudere geleerde Faust en het eenvoudige jonge meisje Margarete, in de volksmond: Gretchen. Zo gezien heeft Gounods opera meer gemeen met Verdi’s La Traviata dan met Goethes Faust. Gounods Faust verenigt elementen van de Grand Opéra en van de Opéra Comique: dramatische muziek wordt afgewisseld met marsen en walsen. In Berlijn regisseert Karsten Wiegand terwijl Alain Altinoglu de opera dirigeert. Vanaf 15 febr in de Staatsoper Unter den Linden. Inl www.staatsoper-berlin.org.