Pelgrims doelwit aanslagen in Irak

Zeker 32 shi’itische pelgrims zijn vandaag om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag in Iskandariya, 40 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Er vielen 84 gewonden, aldus de Iraakse veiligheidsdiensten.

Het was de zwaarste aanslag in Irak sinds begin januari, toen in Bagdad eveneens shi’itische pelgrims doelwit waren. Sunnitische extremisten zijn naar wordt aangenomen de organisatoren. De dader zelf was een vrouw, volgens de zegslieden. In Irak worden vaak vrouwen ingezet voor zelfmoordaanslagen. Vorige week presenteerden de Iraakse autoriteiten een vrouw die volgens hen tientallen andere vrouwen voor dit doel had geronseld.

In shi’itisch gebied in Irak verzamelen zich honderdduizenden pelgrims ter gelegenheid van Arbain, het einde van de rouwperiode om de dood in 680 van Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed. Arbain is een van de belangrijkste shi’itische gedenkdagen.

De pelgrims trekken voor Arbain te voet naar Kerbala, waar de veldslag werd uitgevochten die Hussein het leven kostte. Kerbala ligt weer 60 kilometer ten zuiden van Iskandariya. In Kerbala zelf werden gisteren acht pelgrims gedood en meer dan 50 gewond bij een bomaanslag vlakbij een shi’itisch heiligdom.

In de noordelijke stad Mosul werden gisteren vier politiemannen gedood bij een bomaanslag. De voorgaande dag werden drie politiemannen gedood. Ook werd een sunnitische politieke leider vermoord, de tweede in twee dagen. (Reuters, AP)