Parlement Kenia houdt tribunaal tegen

Het Keniase parlement heeft gisteren de oprichting afgewezen van een speciaal tribunaal voor het geweld na de verkiezingen in december 2007. Dat brengt doorverwijzing van de kwestie naar het Internationale Strafhof in Den Haag dichterbij.

In Kenia vielen na de verkiezingen ongeveer 1.500 doden in twee maanden van bruut geweld, waarbij honderdduizenden burgers op de vlucht sloegen. Een onderzoekscommissie onder leiding van rechter Philip Waki concludeerde in oktober dat het geweld voor een groot deel was georganiseerd door de elite: politici en zakenlieden met medewerking van de politie.

Waki, die een lijst met namen van tien hoofdverdachten had opgesteld, wilde een speciaal tribunaal in Kenia voor hun berechting. Hij droeg de verzegelde lijst over aan oud-secretaris-generaal van de VN Kofi Annan, onder wiens bemiddeling de rivalen Mwai Kibaki en Raila Odinga samen een regering vormden. De lijst zou naar het Strafhof worden gestuurd als de regering niet tot een tribunaal zou kunnen komen.

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo is al een verkennend onderzoek begonnen. President Kibaki en premier Odinga zijn beide voorstanders van rechtspraak in Kenia. Het tribunaal zou aantonen dat het land zelf in staat is om straffeloosheid te bestrijden. Gisteren stemden 101 parlementariërs voor en 93 tegen het voorstel, waardoor de benodigde tweederde meerderheid niet werd gehaald. Een parlementariër zei tegen te stemmen omdat de bevolking volgens hem geen vertrouwen heeft in het tribunaal. Annan heeft vandaag gezegd te zullen handelen in de geest van het Waki-rapport, wat lijkt te duiden op een doorverwijzing naar Den Haag. (AP, Reuters)