NS verwacht fors lagere reizigersgroei

NS verwacht dit jaar een forse afname van de reizigersgroei, als gevolg van de economische crisis. Het spoorbedrijf gaat nog uit van een kleine toename, maar wil zich nergens op vastleggen.

Dit zei president-directeur Bert Meerstadt vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers van NS over 2008. Eind vorig jaar was de neergaande trend al waarneembaar. Het aantal reizigerskilometers kwam nog wel hoger uit, met een stijging van 4,1 procent. Ook de omzet steeg, met 5 procent, van 4 miljard naar 4,2 miljard euro. Maar de winst daalde van 337 miljoen euro naar 281 miljoen.

Meerstadt: „Het spoorvervoer houdt gelijke tred met de maatschappelijke trend. Daarom ontkomt NS niet aan de recessie. Wij verwachten dat de reizigersgroei in 2009 sterk zal afnemen.” Ook NS Poort, het bedrijfsonderdeel waarin stations en vastgoed zijn ondergebracht, zal klappen oplopen als gevolg van de crisis, zo verwacht Meerstadt.

NS houdt er verder rekening mee dat de HSL-Zuid dit jaar een kostenpost zal worden. De lijn zou twee jaar geleden al in gebruik worden genomen, maar dit is keer op keer uitgesteld door problemen met het nieuwe Europese beveiligingssysteem ERTMS. NS heeft daarom van het ministerie van Verkeer en Waterstaat respijt gekregen tot 1 juli van dit jaar; op die datum gaat de concessie in en moet NS betalen. Meerstadt verzekerde vanmorgen dat er dit jaar treinen zullen rijden op de lijn, maar hij wilde geen concrete datum noemen.

Niet gerelateerd aan de economische crisis, maar wel een minpunt in de cijfers over 2008 was een lichte daling van de punctualiteit van het treinverkeer. 13,2 procent van de treinen vertrok met een vertraging van 3 minuten of meer, in 2007 was dit 13 procent. De bestuurstop van NS krijgt om deze reden een lagere bonus over het boekjaar 2008. Meerstadt krijgt 140.000 euro bonus; in 2007 was dat nog 160.000.

Vorige maand kondigde Meerstadt, meteen na zijn aantreden als opvolger van Aad Veenman, al aan dat hij genoegen neemt met een lager salaris dan zijn voorganger. Meerstadt blijft steken op het loon uit zijn vorige directiefunctie en krijgt 60.000 euro minder dan waar hij recht op heeft.