NRCBOEKEN.NL

Piloot Sullenberger Foto AFP (FILES)This undated January 15, 2009 file photo shows SRM Founder Chesley B. "Sully" Sullenberger, III. The US pilot who safely landed a jet with 155 people on board in New York's Hudson River last month, said it was the "worst sickening" feeling of his life when birds crashed into the aircraft's engines. "It was the worst sickening, pit-of-your-stomach, falling-through-the-floor feeling I've ever felt in my life," Chesley Sullenberger told NBC television in his major broadcast interview about the January 15 scare. "I knew immediately it was very bad." The US Airways Airbus A-320 hit a flock of large birds as it took off from LaGuardia Airport, knocking out both engines. AFP PHOTO/SAFETY RELIABILITY METHODS/HANDOUT =RESTRICTED TO EDITORIAL USE/ NO SALES =GETTY OUT= Hudson-held krijgt clementie van bieb De piloot die vorige maand een vliegtuig met goed gevolg op de Hudson River in New York liet landen, hoeft geen bibliotheekboete te betalen. In het toestel bevond zich een boek dat Sullenberger had geleend bij de bibliotheek van de California State University. Die heeft begrip voor de aard van de vermissing en hoeft geen vergoeding. Naar verluidt ging het boek over beroepsethiek, maar de titel wil de bibliotheek ,’om privacyredenen’ niet kwijt. (HC) AFP

Brieven Hermans over drugs te koop

Een vijftigtal brieven van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans aan schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Gust Gils komt op 6 maart onder de hamer bij Marc van de Wiele Auctions in Brugge. De briefwisseling bestrijkt de periode 1955-1969. In de brieven hebben ze het over elkaars ‘geestelijke moeilijkheden’ en hun drugsgebruik. Er wordt ook van gedachten gewisseld over literatuur, toneel, reizen en de verfilming van De donkere kamer van Damocles. Geschat wordt dat de verzameling brieven en foto's tussen de 7.500 en 9.000 euro opbrengt. (DL)

Hudson-held krijgt clementie van bieb

De piloot die vorige maand een vliegtuig met goed gevolg op de Hudson River in New York liet landen, hoeft geen bibliotheekboete te betalen. In het toestel bevond zich een boek dat Sullenberger had geleend bij de bibliotheek van de California State University. Die heeft begrip voor de aard van de vermissing en hoeft geen vergoeding. Naar verluidt ging het boek over beroepsethiek, maar de titel wil de bibliotheek ,’om privacyredenen’ niet kwijt. (HC)

Argentijnen willen resten Borges terug

In Argentinië is een discussie ontbrand over de laatste rustplaats van Jorge Luis Borges (1899-1986). De regerende peronistische partij wil een wetsvoorstel indienen om het stoffelijk overschot van Borges, die nu in Genève ligt begraven, te repatriëren en bij te zetten in het familiegraf op de legendarische begraafplaats La Recoleta. Marie Kodoma, de weduwe van Borges, heeft het verzoek al verworpen en het ‘verschrikkelijk triest’ genoemd. ‘In een democratie heeft niemand, van geen enkele partij, het recht om over het lichaam van iemand anders te beschikken.’ (DL)

TIJDSCHRIFT

Granta

Iedereen heeft een vader, velen zijn het. Granta, het Britse tijdschrift van het ‘nieuwe schrijven’, wijdde er zijn 104de editie aan. Het is niet helemaal gelukt om alle stukken over vaders te laten gaan. Zo schrijft Benjamin Markovits over zijn ervaringen met trainers van de sportteams waarin hij in zijn jeugd zat. En Daniyal Meenuddin publiceerde een verhaal uit zijn nog te verschijnen verhalenbundel In Other Rooms, Other Wonders, over een man in Lahore die een tweede vrouw neemt. Ook het foto-essay gaat niet over vaders, maar bestaat uit Rineke Dijkstra-achtige foto’s van worstelaars van de Runcorn Wrestling Academy.

Van de stukken die wel over vaders handelen, valt op dat ze allemaal over het hebben van vaders gaan. Niemand schrijft over zijn eigen vaderschap. En de meeste schrijvers blijken in nogal langdradige bewoordingen meer over zichzelf te schrijven dan over hun vader. Misschien komt dat doordat veel vaders niet zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in hun leven. In een van de korte vaderportretten schrijft Reina James, dochter van de acteur Sid James, bijvoorbeeld dat zij haar vader in haar jeugd weinig zag. Ze eindigt met de slechte grap die haar vader maakte toen ze op 17-jarige leeftijd trouwde. ‘Not funny’, zo besluit ze haar portret.

Verreweg het beste verhaal in Granta 104 is ‘Doing the paperwork’ van David Goldblatt. Hierin vertelt Goldblatt over de rekeningen, belastingformulieren en andere papieren die zijn overleden vader heeft achtergelaten. En passant vertelt hij over de sm-business waarin zijn vader in de laatste jaren voor zijn gruwelijke einde terecht was gekomen. (BH)

Granta 104. Fathers, 262 blz. € 15,95

OP DE SITE

De kamer van Koch

„Niet iedereen in huis is het ermee eens dat hier een kalender van Mussolini hangt”, zegt Herman Koch in een gesprek over zijn werkgewoonten in de reeks werkkamergesprekken met 360-gradenfoto op nrcboeken.nl.

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Bernard Hulsman
    • Dirk Leyman