Microsoft overweegt gratis update naar Windows 7

Microsoft overweegt het nieuwe besturingssysteem Windows 7 als een gratis update te verstrekken aan Vista-gebruikers. Dat zou blijken uit een uitgelekt document aan pc-bouwers, waarin Microsoft het Windows 7 Upgrade Program noemt. In een reactie op eerdere geruchten ontkende een woordvoerder van het bedrijf de plannen voor Windows 7 niet. Hij vertelde website Betanews dat

Desktop Windows 7

Desktop Windows 7Desktop Windows 7

Microsoft overweegt het nieuwe besturingssysteem Windows 7 als een gratis update te verstrekken aan Vista-gebruikers. Dat zou blijken uit een uitgelekt document aan pc-bouwers, waarin Microsoft het Windows 7 Upgrade Program noemt.

In een reactie op eerdere geruchten ontkende een woordvoerder van het bedrijf de plannen voor Windows 7 niet. Hij vertelde website Betanews dat er op dit moment niets nieuws aangekondigd wordt.

Windows Vista had een lastige start door compatibiliteitsproblemen. Bovendien heeft Vista het moeilijk in een markt waar minder pc’s verkocht worden. De inkomsten van de Windowsdivisie dalen daardoor. Er worden wel veel netbooks - goedkope minilaptops - verkocht. Maar op die machines levert Microsoft alleen de goedkopere licenties voor Windows XP. Vandaar dat het bedrijf haast maakt met Windows 7, dat maar liefst in 6 verschillende versies zal verschijnen.

In januari verscheen al een gratis testversie van Windows 7. Die lijkt erg veel op een verbeterde Windows Vista, maar dan met minder extreme hardware-eisen. 7 draait dan ook moeiteloos op netbooks. Veel computerkenners zien 7 als de Windows-versie die Vista eigenlijk had moeten zijn.

Volgens website TGDaily is het update-programma bedoeld om pc-kopers nu al over de streep te trekken, en ze niet te laten wachten totdat Windows 7 op de markt verschijnt, vermoedelijk eind 2009 of begin 2010. Wie na 1 juli een pc koopt met Vista Home Premium, Vista Business en Vista Ultima zou op een gratis upgrade naar Windows 7 kunnen rekenen. Windows XP komt er niet voor in aanmerking.

Bij de introductie van Vista, drie jaar geleden, kostte de Ultimate-editie 399 dollar, de upgrade-versie 259 dollar. De winkelprijzen voor Windows 7 zijn nog niet bekend.

Microsoft liet deze week weten dat het zijn software in gespecialiseerde Microsoftwinkels gaat verkopen, in navolging van Apple’s succesvolle Applestores. Welke computerfabrikanten aan de retailketen mee gaan werken is onduidelijk.

    • Marc Hijink