Magistraat: vaker celstraf topbestuurders

Er is in Nederland sprake van klassejustitie. Het zou goed zijn als er vaker bestuurders of adviseurs, zoals advocaten en accountants, tot een gevangenisstraf veroordeeld zouden worden. Dat zegt advocaat-generaal Peter Greve in een vraaggesprek met deze krant. Hij was aanklager in het hoger beroep van de beursfraudezaak rond supermarktconcern Ahold.

Verdachten van beursfraude krijgen gemiddeld minder hoge straffen opgelegd dan verdachten van andere misdrijven, en zelden een gevangenisstraf. Het gerechtshof Amsterdam legde vorige maand in het hoger beroep van de strafzaak tegen de voormalige Ahold-top aanmerkelijk mildere straffen op dan de rechtbank.

Volgens Greve brengt beursfraude aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee en passen daar hoge straffen bij. Als accountants de verklaringen van bedrijven niet meer kunnen vertrouwen moeten zij extra controleren. Daarnaast ontstond er in het geval van Ahold onzekerheid bij beleggers, financiers en leveranciers. Dat leidt ertoe dat zij hoger dividend eisen, hogere rente berekenen of minder snel bereid zijn kredieten te verstrekken.

Hij brengt wel een relativering aan bij de constatering dat zogenoemde witteboordencriminaliteit mild bestraft wordt. „Het gaat om bekende Nederlanders of om mensen die door de zaak bekend zijn geworden. Vaak zijn zij door alle publiciteit al voor een groot deel gestraft. Je moet bedenken: deze verdachten zijn met naam en toenaam bekend, de carrière en privacy van deze verdachten wordt in de volle omvang aangetast.”

Het aanpakken van beursfraude is een prioriteit van het Openbaar Ministerie, ook omdat strafzaken in dit segment een belangrijk preventief effect hebben. „Door de Aholdzaak is oplichting van de accountant extra onder de aandacht gebracht. Dat staat nu bij iedereen op het netvlies”, aldus Greve. „Je hebt niet zo heel veel zaken nodig voor het kweken van dat soort bewustzijn.”

Vraaggesprek Greve: pagina 15

    • Sander Voormolen