Kabinet in actie tegen de krimp

Het kabinet komt na de zomer met een actieplan voor gebieden waar het inwonertal daalt. Dat heeft minister Van der Laan (WWI, PvdA) gisteren gezegd in een overleg met de Tweede Kamer. Volgens Van der Laan zal het „grote delen van Nederland raken”.

Regio’s als Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Groningen hebben nu al met krimp te maken, andere gebieden zullen volgen. Van der Laan bezocht de afgelopen twee weken Heerlen, Maastricht en Kerkrade. „Ik kwam een tikje depressief terug. ”

Groeigemeenten kunnen door de bouw van huizen en kantoren geld verdienen. Die mogelijkheden hebben krimpgemeenten niet. Daardoor is er te weinig geld om iets te doen aan de gevolgen, zoals verpaupering. Ook werkt de verdeling van overheidsgeld vaak in het nadeel van krimpgemeenten. Zo krijgen scholen geld op basis van het leerlingenaantal. „Minder leerlingen betekent dus minder geld, maar wel dezelfde stookkosten”, aldus Van der Laan. Volgens hem denkt de overheid te veel in termen van groei. De regio’s kunnen deze problemen niet in hun eentje oplossen, vindt hij.