In actie voor beste golf

De gemeente Den Haag wil surfen niet langer gedogen op de beste ‘surfspot’ van Scheveningen. Het zou te gevaarlijk zijn. Onzin, vinden de surfers. Gisteren voerden ze actie.

Redelijk hoge golven, weinig wind en het zonnetje komt zelfs af en toe door. De surfers hadden een slechtere dag kunnen uitkiezen voor hun actie om ‘de Zuid’, het stukje strand ten zuiden van het havenhoofd in Scheveningen, te behouden als ‘surfspot’. Vanaf volgende maand wil de gemeente Den Haag surfen daar niet meer gedogen.

Stefan van den Eeden (20), gehuld in wetsuit, komt met zijn surfboard net uit het water. De Zuid is zo’n goede surfplek, zegt hij, omdat het havenhoofd de wind tegenhoudt. Ook zijn de golven er beter dan aan de andere kant van het havenhoofd, ‘de Noord’. „Het is geen Frankrijk, maar voor Nederlandse begrippen is dit een van de beste surfplekken.”

De gemeente vindt de Zuid te gevaarlijk door de combinatie van een harde stroming en hoge golven, zegt een woordvoerder. Onzin, vinden de surfers. Volgens Stefan Koper, secretaris van de Nederlandse surfbond (Holland Surfing Association), wordt al sinds 1968 gesurfd op de Zuid en is er nog nooit een ongeluk gebeurd. Het stadsbestuur ziet het anders, zegt de gemeentewoordvoerder. „Als er volgend jaar een ongeluk gebeurt zie ik de krantenkoppen al voor me.”

Koper kent niet één plaats ter wereld waar een overheid surfen heeft verboden. En dat terwijl Den Haag zich juist als ‘surfmekka’ profileert. Koper: „Dat valt niet te rijmen met het plan om vijftig procent van de surflocaties te sluiten.” Daar komt nog eens bij dat surfen volgens hem de snelst groeiende sport van Den Haag is. Zelfs in Duitsland is er onbegrip over het voornemen van het stadsbestuur. Jan Groenendijk, voorzitter van de Duitse surfbond, was gisteren aanwezig in Scheveningen om zijn Nederlandse surfmakkers te steunen. „Nederland staat bekend als een liberaal land. Het gaat natuurlijk nergens over als ze een van de beste surfspots van Noorwest-Europa willen sluiten.”

De gemeente houdt vast aan het veiligheidsargument. Vorig jaar zomer kwamen leden van de reddingsbrigade bij de Zuid serieus in de problemen toen ze een zwemster uit het water wilden redden. Voor hulpdiensten zou de Zuid lastig te bereiken zijn. Verboden was surfen er volgens de gemeentewoordvoerder altijd al, via de apv (algemene plaatselijke verordening). Nu is het verbod ook opgenomen in de ‘Strandnota’ van het college van B en W. De surfers vrezen dat er strenger gehandhaafd zal worden. De gemeenteraad moet zich nog over de nota uitspreken.

Voor de surfers aanleiding om nog een keer hun onvrede kenbaar te maken. Naar schatting 150 surfers verzamelden zich gisteren bij de Zuid voor een protestactie. Later op de middag peddelde een deel van de surfers door de Koninginnegracht naar het Centraal Station, om vervolgens te voet verder te gaan naar het stadhuis. Daar vertelden ze hun verhaal aan de verantwoordelijke commissie van de gemeenteraad.

En die was onder de indruk, zo bleek gisteravond tijdens de commissievergadering. Dat geldt ook voor de VVD, waardoor de surfers een meerderheid van de raad achter zich lijken te hebben. „De argumenten van de surfbond overtuigden mij meer dan de argumenten van de wethouder”, zegt raadslid Bart de Liefde. De wethouder – Rabin Baldewsingh (PvdA) – moet volgende week met nieuwe feiten komen, vindt De Liefde, anders zal de VVD zelfs pleiten voor opheffing van het surfverbod.

Mocht de gemeente toch besluiten het surfverbod strenger te handhaven (op straffe van een boete van 150 euro), dan zou dat surfer Stefan van den Eeden niet veel uitmaken. „Op een goede surfdag ben ik hier toch, verbod of niet.”

    • Brian van der Bol