'Ik ga geen onzinsollicitaties sturen'

Hermie Heijnen (54), getrouwd. Was tot en met 15 januari dit jaar bedrijfsleider bij Kleeven Medical en Control. Is nu werkloos. Nederland, Horst, 11-12-2008 Hiermie Heijnen, bedrijfsleider van het bedrijf Kleeven in zijn laatste werkweek. Foto Flip Franssen Franssen, Flip

Hermie Heijnen (54), getrouwd.Was tot en met 15 januari dit jaar bedrijfsleider bij Kleeven Medical en Control. Is nu werkloos.

‘Toen ik 11 december op mijn werk kwam, vroeg mijn baas me mijn verlofdagen op te nemen en al mijn werk de dag erna over te dragen. Eerst durf je geen verlof op te nemen, dan wordt het je door de strot geduwd.

„15 januari was officieel mijn laatste dag. Ik ben naar mijn werk gegaan om mijn laptop in te leveren en mijn spullen te pakken. Ik hoorde die dag dat er een nieuwjaarsbijeenkomst was geweest waarvoor ik niet was uitgenodigd. Ik heb iedereen een hand gegeven en dat was het. Als ik er echt over na ga denken, word ik gillend wakker.

„Nu heb ik geen baan. Het heeft iets overweldigends wat je dan allemaal kunt doen. Zelf een bedrijf beginnen of met een team aan de gang? Advies of industrie? Ik zou ook een jaar niet kunnen werken en mijn huis uitbouwen. Maar daarvoor moet je lef hebben. Bovendien is dat wel erg eenzaam. Ik hang meer aan mensen dan ik dacht.

„Als mijn vrouw de deur uit gaat naar haar werk, sta ik op. Daarna bereid ik het eten voor en ruim de vaatwasser uit. Dat biedt me een patroon om de dag te beginnen. Ik besteed een halve dag aan het zoeken van werk en een halve dag aan leuke dingen. Ik wil me niet laten verlammen door het dwingende gevoel dat ik werk moet hebben. Ik ga geen onzinsollicitaties sturen omdat het UWV me dat opdraagt.

„Bij het UWV maakte een werkcoach me duidelijk dat de uitkeringsinstelling voor hbo’ers weinig kan doen. Na een jaar kunnen ze je werk aanbieden dat je moet aannemen, ook al is het onder de maat. Zover zal het bij mij niet komen. Ik krijg maar drie maanden een uitkering omdat ik drie jaar bij Kleeven heb gewerkt.

„Ik heb inmiddels zes sollicitatiebrieven verstuurd en ben vijf keer op gesprek geweest. Voor één baan heb ik bedankt. Een ander gesprek vond ik erg leuk. Ik dacht: deze baan is het. Achteraf belden zij om te zeggen dat er geen klik was. Ik ging de film terugdraaien. Ben ik misschien te lang op dat thema doorgegaan? Woensdag werd ik voor twee banen afgewezen. Dat was een rotdag.

„Na vijf sollicitatiegesprekken weet ik nu beter wat ik zoek. Een managementfunctie in de industrie in de sectoren elektronica, mechatronica of automotive. Daar komt mijn ervaring het beste tot zijn recht.”

Esther Wittenberg

    • Esther Wittenberg