Hölzl verrast op de reuzenslalom

De Duitse skiester Kathrin Hölzl (24) heeft gisteren in Val d’Isère de wereldtitel op de reuzenslalom veroverd. Een verrassing omdat ze niet tot de favorieten behoorde.

Hölzl is de eerste wereldkampioen uit Duitsland sinds Martina Ertl. Die was acht jaar geleden in St. Anton de beste op de supercombinatie. En Hölzl is de eerste Duitse wereldkampioene op de reuzenslalom sinds 31 jaar, toen Maria Epple in Garmisch-Partenkirchen de titel veroverde.

Hölzl had pas één podiumplaats in een wereldbekerwedstrijd op haar naam staan. Maar zij trof het in Val d’Isère dat de favorieten of ontbraken of in de fout gingen. Lindsey Vonn, de Amerikaanse wereldkampioene op de afdaling en de super-G, ondervond nog te veel hinder van haar operatie aan haar rechter duim. Ze heeft aangekondigd morgen wel op de slalom te starten. De Oostenrijkse Kathrin Zettel, die vorige week de titel won op de supercombinatie, ging opzichtig in de fout in de tweede run. En Lara Gut, het grote zeventienjarige talent uit Zwitserland, staakte de strijd na het missen van een poortje in de eerste run.

Hölzl (24) skiede na haar vierde plaats in de eerste run een voortreffelijke tweede. Zij bleef de Sloveense Tina Maze net voor: 2.03,49 om 2.03,58. Het brons ging naar Tanja Poutiainen uit Finland.

„Dit is fantastisch, ik kan het niet geloven”, zei Hölzl nadat ze gespannen de races van haar concurrenten had bekeken. „Toen ik de run van Maze zag, wist ik dat het moeilijk zou zijn om haar te verslaan. Maar ik nam me voor om de aanval te kiezen. Aan de finish hield ik negenhonderdste op haar over. Ik dacht dat die tijd goed genoeg zou zijn voor het podium. Maar de titel, dat is geweldig.”

De Nederlander Joery van Rooij (22) heeft zijn debuut bij de WK skiën vanochtend afgesloten met de 51ste plaats op de reuzenslalom. Alwin de Quartel (25) stelde teleur. Op het onderste deel van de piste ging de hij in de fout. De Quartel en Van Rooij hadden zich via de kwalificatie geplaatst.

De Zwitserse skiër Daniel Albrecht (25) is drie weken na zijn zware val bij de Hahnenkammrennen in het Oostenrijkse Kitzbühel ontwaakt uit zijn kunstmatige coma. Dat hebben de artsen van de universitaire kliniek in Innsbruck gisteren meegedeeld.

Albrecht liep ernstig hersenletsel en longschade op. De dokters hielden hem uit voorzorg in een kunstmatige slaap. Eind vorige week begonnen ze de Zwitser geleidelijk aan wakker te maken. „De toestand van de patiënt is de afgelopen 24 uur aanzienlijk verbeterd. Zijn ademhaling was goed genoeg om de kunstmatige beademing weg te halen”, aldus een verklaring van de kliniek.