Fortis gaat opnieuw in gesprek met België

Fortis zal op korte termijn weer gaan praten met de Belgische overheid over de toekomst van het bedrijf. Dit zei topman Karel de Boeck vanmorgen tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van de financiële instelling in Utrecht.

Dit kan gebeuren zodra een nieuwe raad van commissarissen bij de Fortis Holding is aangesteld. De benoeming van minstens twee van de drie kandidaten die eergisteren in Brussel werd goedgekeurd, moest vandaag ook in Utrecht worden aangenomen. Rond het middaguur waren er twee commissarissen benoemd: Jozef De Mey, voorgedragen door de Chinese verzekeraar en grootaandeelhouder Ping An en George Ugeux, de kandidaat van Deminor, een adviesbureau voor institutionele beleggers. De nieuwe raad van commissarissen kan dus rechtsgeldig van start gaan.

Tijdens de tumultueuze en emotionele vergadering in Brussel afgelopen woensdag stemde een kleine meerderheid van de aanwezige beleggers tegen opsplitsing van het concern. Hierdoor is de verkoop van Fortis Bank België aan de Franse Bank BNP Paribas onzeker geworden.

Er zijn sinds woensdag geen gesprekken geweest tussen Fortis, de Belgische staat of BNP Paribas. „Een afspraak is ook nog niet gemaakt”, zei waarnemend president-commissaris Jan-Michiel Hessels. In het Beatrixtheater in Utrecht kwamen minder dan 1.000 beleggers opdagen, ruim vier keer minder dan in Brussel. Ze waren goed voor eenvijfde van de uitstaande aandelen Fortis.

Ondanks de lagere opkomst gaven ook de aandeelhouders in Utrecht lucht aan hun woede over de ontmanteling en verkoop van de voormalige bank en verzekeraar. Vooral De Boeck lag vanmorgen onder vuur vanwege een grote valutatransactie in december, waarbij Fortis Holding 295 miljoen euro verloor. Deze transactie was bedoeld om het belang in de portefeuille met risicovolle beleggingen af te dekken toen die naar de holding zou worden overgeheveld. Dat ging echter niet door omdat het Hof in België een overeenkomst tussen Fortis, BNP Paribas en de staat bevroor.

Breaking views: pagina 16