extra verliefd op 14 februari

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Is dat een feest van verwachting of van verrassing? Of van de zenuwen?

Beroemde geliefden: Lady en de vagebond (deze foto), Doornroosje en haar prins, Fiona en Shrek

Valentijnsdag begint steeds meer op een verjaardag te lijken. En op Sinterklaas en Kerstmis. 14 februari is een dag waarop je een cadeautje krijgt. Niet van iedereen, zoals op je verjaardag, niet van de Kerstman of Sinterklaas, en ook niet van Sint Valentijn. Op Valentijnsdag krijg je een brief en een roos of chocola van iemand die verliefd op je is. Dat is geweldig. Heerlijk. Super. Je zou er spaghetti van willen slurpen en doornenstruiken voor doorklieven.

Toch zou je Valentijnsdag een negatief feest kunnen noemen, net als eigenlijk alle feesten waar cadeautjes bij horen.

Negatief? Dat betekent toch slecht? Ja, maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel dit: stel dat je op je verjaardag of op Kerstmis geen cadeautje krijgt. Dan ben je boos, verdrietig of teleurgesteld. Als je wel een cadeautje krijgt, ben je tevreden, maar eigenlijk niet meer dan dat. Je bent minder blij omdat je een cadeautje krijgt dan je verdrietig zou zijn geweest als je er geen had gekregen. Het cadeau moet wel heel bijzonder zijn, wil het je verrassen. Het is met verwachte cadeautjes een beetje als met verslaafd zijn. Als je verslaafd bent aan sigaretten of drank of iets anders verschrikkelijks, dan neem je dat niet om je goed te voelen, maar om je niet slecht te voelen. Of met het weer. Als het in de zomer koud is, vind je dat vervelender dan als het in de winter koud is. Het hoort niet. Terwijl we beter zouden moeten weten. Het is heel vaak niet zo zomers in de zomer.

Met Valentijnsdag is het iets minder erg dan met een verjaardag of Sinterklaas, omdat het nog iets minder zo hoort om dan een cadeautje te krijgen, al proberen de verkopers van bloemen en chocola en postzegels daar wel verandering in te brengen. Dat is ze al aardig gelukt met moederdag.

Cadeautjes geven met Valentijnsdag is pas sinds kort een traditie, zeker in Nederland, eigenlijk pas sinds de jaren negentig. Als je nu tien bent, maakt dat natuurlijk niet uit. Het bestaat al van voor jij geboren bent, dus al heel lang.

Van Valentijnsdag kun je nog heel zenuwachtig worden. Zal ik wel iets krijgen? En van wie dan? Is er wel iemand verliefd op mij? In de dagen voor 5 maart of 3 juli is die vraag veel minder belangrijk dan in de dagen voor 14 februari. Maar Valentijnsdag is weer makkelijker als je aan iemand wil vertellen dat je verliefd bent. Op Valentijnsdag is dat minder eng. Ook alweer omdat het zo hoort. Je kunt je zelfs verschuilen achter Valentijnsdag. Nou ja, zo verliefd ben ik nu ook weer niet, maar het was Valentijnsdag dus. Dan schrijf je nu eenmaal een briefje of geef je een cadeautje. Dat hoort zo.

Als je je geliefde, of hij die dat moet worden, echt wil verrassen, geef je hem een cadeautje op 6 augustus of 3 december. Tenzij hij dan jarig is.

    • Bianca Stigter