Europese autoverkopen in 20 jaar niet zo laag

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Europa is in januari van dit jaar sterk gedaald. In vergelijking met januari van 2008 daalde de verkoop met 27 procent. In totaal werden vorige maand in heel Europa 958.500 nieuwe auto’s verkocht.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. Het is het laagste aantal autoverkopen in twintig jaar. Ook is het de negende opeenvolgende maand dat de verkoop van nieuwe auto’s is gedaald.

De verkoop van auto’s daalde het sterkst in IJsland, met ruim 88 procent. In januari werden in IJsland 170 nieuwe auto’s verkocht. Letland staat tweede met een daling van ruim 77 procent. In Nederland daalde de verkoop met 15 procent. In Nederland werden vorige maand 56.375 nieuwe auto's verkocht. De verkoop daalde het minst in Polen, daar werden afgelopen maand ruim 5 procent minder auto’s verkocht dan in dezelfde maand in 2008. Ook in Frankrijk bleef de daling onder de 10 procent, met een daling van bijna 8 procent. In Duitsland werden afgelopen maand de meeste nieuwe auto’s verkocht. Toch daalde de verkoop daar met ruim 14 procent tot 189.385 auto’s.

Autofabrikanten zijn hard geraakt door de economische crisis. Veel fabrikanten hebben de productie drastisch teruggeschroefd en laten hun personeel korter werken. Landen als Duitsland en Frankrijk hebben de afgelopen tijd maatregelen genomen om hun auto-industrie te steunen.