'Er komt hier niet zomaar een zak met geld binnen'

Tsvangirai, de nieuwe premier van Zimbabwe, gaat zijn ambtenaren betalen in buitenlandse valuta. „Zo’n belofte doe je niet zomaar.”

Tsvangirai Foto AFP Zimbabwe Zimbabwean Opposition Movement for Democratic Change (MDC) leader, Morgan Tsvangirai addresses a press conference in Johannesburg on January 15, 2009. Morgan Tsvangirai said today he will meet President Robert Mugabe and South African President Kgalema Motlanthe "this coming week" over a deadlocked power-sharing deal. AFP PHOTO / ALEXANDER JOE AFP

Morgan Tsvangirai herhaalt zelfverzekerd zijn eerste grote belofte als premier. Ja, zegt Tsvangirai, zittend in een kaal kamertje in een woning in Harare: alle 236.000 ambtenaren, leraren en soldaten krijgen voortaan hun salaris in buitenlandse valuta. Zodat zij niet langer aangewezen zijn op waardeloos Zimbabweaans geld. „Die belofte zullen we nakomen. Dat verzeker ik u.”

Er is tijd voor een kort interview voordat Tsvangirai naar de beëdiging gaat van Zimbabweaanse coalitieregering, verderop in Harare. Vanaf vandaag zit de MDC officieel op het regeringspluche, nadat Tsvangirai zelf afgelopen woensdag al is ingezworen als premier. Een historisch moment: voor zijn herverkiezing als president vorig jaar juni zwoer Robert Mugabe nog dat de MDC „nooit” Zimbabwe zal regeren.

De premier wordt bij het interview niet alleen vergezeld door zijn eigen veiligheidsmedewerkers, maar ook door veiligheidsmensen die hem zijn toegewezen door de staat. Mensen van Zanu-PF, die hem voorheen bespioneerden – en ongetwijfeld om die reden nu aan hem zijn toegewezen. Het tekent het wederzijdse wantrouwen tussen de coalitiepartners in Zimbabwe.

Tsvangirais belofte over de harde valuta, roept vragen op. Waar denkt hij het geld vandaan te halen? Volgens een goed ingevoerde bron is zeker 100 miljoen Amerikaanse dollar per maand nodig, een bedrag dat de regering bij lange na niet heeft. Kan Tsvangirai die belofte dan wel waarmaken?

Waar gaat u de vreemde valuta vandaan halen die u beloofd heeft?

„Zo’n belofte doe je niet zomaar. Die zullen we nakomen. Ik kan hier niet onthullen van wie ik geld krijg, maar ik verzeker u dat we de financiële middelen zullen vinden bij vrienden, in de regio of in de internationale gemeenschap.’’

Er zijn geruchten dat Zuid-Afrika, dat bemiddelde in Zimbabwe, steun heeft beloofd. Is dit waar?

„Scepsis is gerechtvaardigd, maar als we voldoen aan de criteria van de internationale gemeenschap, voor goede regeringssamenwerking, dan komt de steun. Het is naïef om te denken dat er in één dag een zak geld binnenkomt.’’

Dus u heeft geen garanties voor het door u beloofde geld.

„Nee, er zijn geen financiële toezeggingen.”

Cruciaal is wie straks de economie beheert. De nieuwe minister van Financiën, de gezaghebbende MDC’er Tendai Biti, of Gideon Gono, het hoofd van de centrale bank en een vertrouweling van Mugabe, die eind vorig jaar door Mugabe is herbenoemd voor vijf jaar.

Mét Gono is er weinig kans op internationale steun. Eist u zijn vertrek?

„We zijn er mee bezig. Het was steeds een obstakel in de onderhandelingen. Ik begrijp dat de mensen geen vertrouwen in hem hebben. Het is nu aan de regering om een oplossing te vinden.”