Opinie

    • Paul Luttikhuis

Economie of pinguïns

Vroeger werden op Antarctica nog wel eens pinguïn-eieren of zeehondenhersenen geserveerd, nu niet meer. (Foto Reuters)

Vroeger werden op Antarctica nog wel eens pinguïn-eieren of zeehondenhersenen geserveerd, nu niet meer. (Foto Reuters)Vroeger werden op Antarctica nog wel eens pinguïn-eieren of zeehondenhersenen geserveerd, nu niet meer. (Foto Reuters)

Waar moet je het over hebben in een klimaatblog als de onderwerpen zich opdringen. Natuurlijk over het degelijke rapport waarin wordt opgeroepen tot veel ‘groen’ in economische stiumuleringspaketten. Het verscheen bij het Grantham Institute for Climate Change onder verantwoordelijkheid van niemand minder dan Nicholas Stern, de auteur van The Stern Review, een van de invloedrijkste rapporten ooit over klimaatverandering.

Het nieuwe rapportje kenmerkt zich door Sternsiaanse nuchterheid. In zijn review rekende hij in 2006 voor dat het goedkoper is om nu maatregelen te nemen ter voorkoming van klimaatverandering, dan om achteraf te betalen voor de aangerichte schade. Deze keer stelt hij: de overheid probeert de economie op gang te brengen of te houden door veel geld uit te geven. Laten we van de nood een deugd maken door dat vooral ‘groen’ te doen.

Maar misschien moet ik hier niet over economische rapporten schrijven, maar over schattige pinguïns. Biologe Dee Boersma van de universiteit van Washington slaat alarm over een pinguïnkolonie in het Argentijnse Punta Tombo. De pinguïns moeten steeds verder de zee op om voedsel te vinden (en weer terug om hun broedende partners te voeden). Overigens komt dit mede door overbevissing. Maar de dieren worden extra geplaagd door toenemende regenval, die hun nesten volgens de onderzoekster verandert in “kleine zwembaden”.

Vogels verplaatsen zich noordwaarts (AP)

Vogels verplaatsen zich noordwaarts (AP, klik voor vergroting)Vogels verplaatsen zich noordwaarts (AP, klik voor vergroting)

Als ik het dan toch over zwemmende vogels heb, zou ik meteen nog even kunnen wijzen op een onderzoek naar Noord-Amerikaanse vogelsoorten. Meer dan de helft daarvan blijkt gemiddeld een kleine vijftig kilometer noordelijker te broeden dan een paar decennia geleden. Dieren stellen zichzelf niet de vraag: voorkomen of aanpassen. Voor hen lijkt het eerder aanpassen of sterven.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis