Commissie: oorlog tegen drugs mislukt

Rotterdam. De oorlog tegen drugs zoals die de afgelopen dertig jaar in Latijns-Amerika is gevoerd, is mislukt. Regeringen zouden zich moeten concentreren op de strijd tegen de georganiseerde misdaad, het gebruik van wiet niet langer actief moeten vervolgen en meer in voorlichting moeten investeren. Dit stelt de Latijns-Amerikaanse Commissie voor Drugs en Democratie. De commissie van zeventien bekende politici en intellectuelen telt onder anderen drie ex-presidenten. Andere leden zijn de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho en de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa. De commissie stelt dat narcogeweld de samenlevingen steeds meer ontwricht en dat drugsgebruik - tegen de trend in andere werelddelen in - stijgt. De commissie raadt aan marihuana te legaliseren.