Chocoladecake

Het is een fabeltje dat alleen vrouwen van chocolade houden. Toen hij, een oude vriend, een hap nam van mijn ietwat aangepaste versie van de chocoladecake met espresso en hazelnoten uit het River Cafe Kookboek Easy (2003, pagina 252) zei hij: met deze cake maak je van een homo een hetero. (Als dat geen liefde is!)

Het recept:

500 gram gepelde hazelnoten

2 à 3 zakjes espresso (oplos)koffie

200 gram bittere chocolade (cacaogehalte 70 procent of meer)

250 gram boter

6 eieren

250 gram suiker

snuf zout

en: taartvorm 21 cm

Oven voorverwarmen op 160 graden Celsius. Ronde (siliconen) taartvorm uitspoelen met water. Leg de hazelnoten op een bakblik en rooster deze (ongeveer 5 minuten, tot ze beginnen te ruiken) in de oven.

Vermaal de noten tot een fijn poeder. Los de oploskoffie op in 1 eetlepel water (15 ml). Doe de boter (in stukken) in een (metalen) kom en smelt die (op laag vuur) au bain marie.

Breek de chocolade (in de verpakking) in kleine stukken en voeg die, samen met de opgeloste koffie bij de boter. Zet het vuur uit.

Splits de eieren. Klop de dooiers met de suiker tot deze lichtgeel en in massa verdubbeld zijn. Spatel het chocolademengsel erdoor.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en spatel deze voorzichtig door het chocolademengsel. Doe het in de (uitgespoelde) vorm.

Bak de taart (bakblik iets boven het midden in de oven) ongeveer 40 à 45 minuten. Laat de taart in de vorm op een rooster afkoelen. De gaarheid controleren met een satéprikker.

De cake moet beetje klef blijven.

Janneke Vreugdenhil heeft tot 2 maart vakantie. Tot die tijd vertellen lezers over het gerecht waarmee ze hun geliefde hebben veroverd.

    • Karin Vaneker