Celstraf geëist tegen Franse ex-minister om wapensmokkel

Parijs. In een politiek beladen proces over wapensmokkel naar Angola zijn in Parijs celstraffen geëist tegen onder meer ex-minister Charles Pasqua, oud-topambtenaar Jean-Charles Marchiani en Jean-Christophe Mitterrand, zoon van wijlen president François Mitterrand. Volgens de aanklager hebben zij smeergeld ontvangen voor hun bemiddeling bij illegale transacties voor 790 miljoen dollar aan wapens uit de voormalige Sovjet-Unie naar Angola tussen 1993 en 1997. In Angola was toen een burgeroorlog gaande. Tegen Pasqua eiste hij drie jaar voorwaardelijk plus 150.000 euro boete, tegen Marchiani drie jaar cel waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, en tegen Mitterrand drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk plus 375.000 euro boete. Volgens de aanklager werd de handel georganiseerd zonder toestemming, maar wel met medeweten van Frankrijk.