boekberichten

Hudson-held krijgt clementie van bieb

De piloot die vorige maand een vliegtuig met goed gevolg op de Hudson River in New York liet landen, hoeft geen bibliotheekboete te betalen. In het toestel lag een boek dat hij had geleend. De bibliotheek van de California State University heeft begrip voor de aard van de vermissing. (HC)

Argentijnen willen resten Borges terug

In Argentinië is er discussie over de laatste rustplaats van Jorge Luis Borges (1899-1986). De regerende peronistische partij wil een wetsvoorstel indienen om het stoffelijk overschot van Borges, die nu in Genève ligt begraven, te repatriëren en bij te zetten in het familiegraf op de begraafplaats La Recoleta. Marie Kodoma, de weduwe van Borges, heeft het verzoek al verworpen. ‘In een democratie heeft niemand, van geen enkele partij, het recht om over het lichaam van iemand anders te beschikken.’ (DL)

Onderzoek naar bloedvlek Poesjkin

Russische wetenschappers proberen vast te stellen of bijna twee eeuwen oude bloedvlekken op een sofa afkomstig zijn van de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin (1799-1837), zo meldt The Guardian. De Russische literaire held en rokkenjager overleed na een duel met de Franse diplomaat Georges Anthès, met wie Poesjkins vrouw een affaire zou hebben gehad. De eerste resultaten van het onderzoek tonen aan dat het bloed afkomstig is van een man en dat het alleszins om ‘oud’ bloed gaat. Maar om te bewijzen dat het aan Poesjkin toebehoort, is een bloedstaal van het vest die de auteur toen droeg, eveneens wenselijk. (DL)

M.m.v. Hans Cottyn en Dirk Leyman