Bob Spaak eregast op feestje van Studio Sport

Bob Spaak eregast op feestje van Studio Sport Hilversum, 13 febr. Nadat het dweilorkest Kleintje Pils met het spelen van de begintune van Studio Sport het pand had betreden, opende oud-sportjournalist Bob Spaak gisteren met viervoudig olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de interactieve tentoonstelling ‘50 jaar Studio Sport’. De 91-jarige Spaak geldt als de architect van wat nu Studio Sport is en wat op zondag 5 april 1959 begon als Sport in Beeld. Vanaf 1966, toen hij chef werd van de sportredactie van de NTS, de voorloper van de NOS, drukte Spaak zijn stempel op het wekelijkse programma, ook als presentator. Hij werd gisteren op de feestelijke bijeenkomst aangekondigd door presentator Mart Smeets, die Spaak als zijn leermeester beschouwt. Beide coryfeeën beleefden dat als een emotioneel moment. In het openbaar sprak Spaak gisteren één woord. Op de vraag van Smeets of hij veel mensen herkende op de bijeenkomst, zei Spaak: „Nee.” Op de vijftigste verjaardag, zondag 5 april, tevens de dag van de Ronde van Vlaanderen en de marathon van Rotterdam, brengt Studio Sport tijdens een marathonuitzending een recent interview van Smeets met zijn grote voorbeeld. Sport in Beeld werd in het begin gemaakt door AVRO, KRO en VARA. „Als ik zo arrogant mag zijn, wil ik wel stellen dat ik ben begonnen met er een lijn in te brengen”, zei Spaak vier jaar geleden in een vraaggesprek met deze krant over zijn rol in het sportprogramma vanaf 1966. In zijn interviews, bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen in Mexico (1968) en bij de Winterspelen in Sapporo (1972) ontfermde Spaak zich vaak op vaderlijke wijze over sporters. Enkelen daarvan, zoals de oud-schaatssters Stien Baas-Kaiser en Carry Geijssen, waren gisteren ook van de partij in Hilversum. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Hilversum, 12-02-2009 NOS Studio Sport viert haar gouden jubileum. Vandaag is bij Beeld en Geluid de tentoonstelling ‘50 jaar Studio Sport in Beeld’ feestelijk geopend. Onder toeziend oog van Studio Sport anchorman Mart Smeets verrichtte Bob Spaak, Sport in Beeld presentator van het eerste uur, samen met Inge de Bruijn de officiële openingshandeling. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne