Blauwdruk DNA Neanderthaler

Onderzoekers hebben gisteren, op Darwins geboortedag, een ‘eerste versie’ van het genoom van de Neanderthaler gepresenteerd. Het Max Planck Instituut in Leibzig en het Amerikaanse 454 Life Science Corp maakten bekend dat ze de volgorde van de ‘letters’ van meer dan 60 procent van het DNA hebben bepaald, in totaal drie miljard basen, met behulp van materiaal uit een 38.000 jaar oud bot. Het eerste Neanderthalerfossiel werd gevonden drie jaar voor verschijning van Darwins hoofdwerk On the Origin of Species (1859), maar pas door Darwins evolutietheorie werd later het belang van de vondst ingezien. Mensen en Neanderthalers delen een gemeenschappelijke voorouder die ca. 500.000 jaar geleden leefde. Neanderthalers stierven 25.000 jaar geleden uit. De voorlopige DNA-analyses bevestigen eerdere conclusies: genetische invloed van Neanderthalers op mensen is afwezig, of erg klein. (NRC)