Acht banken in VS tijdelijk coulant voor huiseigenaren

Amsterdam. De hoofden van de acht grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten zullen de komende weken geen huiseigenaren dwingen hun huizen te verlaten wegens achterstallige hypotheekbetalingen. Zij geven daarmee de regering de tijd plannen te ontwikkelen om huiseigenaren die in de problemen zijn geraakt tegemoet te komen. Dat bleek bij een hoorzitting van acht Amerikaanse topbankiers in Washington. Met hun toezegging de hypotheken tijdelijk ongemoeid te laten, bieden zij minister van Financiën Tim Geithner de ruimte om zijn plannen met de 50 miljard dollar die hij heeft gereserveerd om huiseigenaren te helpen, nader uit te werken. De acht bankiers pleitten tevens voor de instelling van een nieuwe, overkoepelende financiële toezichthouder in de VS die het risico op een systeemcrisis in een vroegtijdig stadium zou moeten onderkennen. Topman Jamie Dimon van JP Morgan: ”Met zo`n toezichthouder zouden we enkele gaten en onderliggende zwakheden in het toezicht, die hebben bijgedragen aan de huidige situatie, kunnen opvullen en repareren.”