Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de voorgenomen reis van het Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) naar Engeland. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat hij zal worden geweigerd. Verder een verslag over de gevolgen van het graven naar bruinkool door de Duitse energieleverancier RWE. Tussen Keulen en Aken moeten 7.600 mensen wijken, en 18 dorpen en buurtschappen worden met de grond gelijk gemaakt. Ook beelden die minister Plasterk maakte van zijn bezoek aan de Zuidpool om te kijken hoe het wetenschappelijk onderzoek daar verloopt. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Een reportage over het offensief van de politie Rotterdam-Rijnmond tegen het stijgend aantal gewapende overvallen in de regio, waarbij een arrestatieteam en de wijkagent werden gevolgd. Ook gesprekken met daders en slachtoffers. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de commotie rond Wilders reis naar Engeland, Arnon Grunberg vertelt over zijn boek Kamermeisjes & soldaten, reportage over de alom bekende aankondigingsriedel van Studio Sport. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Kapitein Marco Kroon vertelt over de Militaire Willems-Orde die hem zal worden uitgereikt, drie jonge vrouwen zingen 15de eeuwse liederen onder de naam Threeality en Martin Bril praat over zijn nieuwe boek Mijn Leven als Hond. Jan Mulder speelt sidekick. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Onder de gasten regisseur Diederik van Rooijen die vertelt over zijn nieuwe Nederlandse speelfilm Stella’s Oorlog en de Achterhoekse rockgroep Normaal met zanger Bennie Jolink, die aandacht vragen voor hun nieuwe theatertour en een nieuw album, dat binnenkort uitkomt. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Holland Doc: Dit gaat nooit meer weg. Documentaire over drie mishandelde vrouwen in een Amsterdams blijf-van-mijn-lijf-huis. Alle drie zijn ze bij hun gewelddadige partners weggelopen en praten daarover met elkaar. Hoewel ze dromen van een nieuw leven en een nieuwe liefde, kunnen ze zich moeilijk losmaken van de mannen voor wie ze gevlucht zijn. Ned.2, 22.55-23.50u..

informatief

Thema-avond over de belastingen. Is betalen voor de dommen? Voor 1 april moet het aangifteformulier weer ingeleverd zijn bij de belastingdienst. Presentator Jort Kelder geeft tips en handigheidjes en praat ook met gasten over wat er met belastinggeld gebeurt. Hij gaat op zoek naar mogelijkheden om minder of helemaal geen belasting te betalen. Daarvoor reist hij o.m. naar ‘belastingparadijs’ Curaçao en achtervolgt hij in Zwitserland mannen met zwarte koffertjes. Ned.3, 20.30-21.55u.

Andere Tijden: Massaontslag – Heijplaat staat op straat. Er dreigen weer massaontslagen, net als begin jaren ’80. Zo stond in 1983 de halve Rotterdamse wijk Heijplaat in een dag op straat, 1370 werknemers van RDM werden ontslagen. Voor de mensen in de wijk was het een onvoorstelbaar drama. In één keer was ongeveer een kwart van de bevolking werkloos. Voormalig werknemers praten over jaren trouwe dienst, de schok van het ontslag, de woede en het leven zonder baan. Ned.2, 21.25-22.00u.

Keuringsdienst van Waarde. Vandaag: Visvoer. Een goudvis krijgt kleurige, droge vlokjes uit een rood potje. Je mag er niet te veel van geven, dat weet zelfs een kind, maar wat zit erin? Vis zegt de fabrikant. Een goudvis eet zeevis. Ned.3, 21.55-22.30u.

muziek

Classic albums. Documentaireserie over legendarische popalbums. Vandaag het eerste album van Elvis Presley uit 1956, waarmee hij meteen doorbrak. In Memphis vertelt Sam Philips, stichter van ‘Sun Records’, hoe Elvis auditie kwam doen. Muzikanten Scotty Moore (gitaar) en DJ Fontana (drums) vertellen hoe ze Elvis hielpen bij de opnames van de plaat in Nashville en New York. Ook Dixie Locke, destijds de vriendin van Elvis, is opgespoord en haalt herinneringen op aan de vrolijke, levendige jongen die Elvis toen nog was. Met videomateriaal, onder meer van het rondtouren in de roze cadillac, terwijl ze de songs oefenden. Canvas, 23.35-0.30u.

NPS Klassiek: Koechlin. Uitvoering van Offrande Musical sur le nom de Bach van de Franse componist Charles Koechlin, tijdgenoot van Fauré en Debussy. Door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Ed Spanjaard. Ned.2, 23.50-0.40u.