Voetballers Oranje zijn een Afrikaanse ervaring rijker

Tunesië1Nederland1

Ruststand 0-0. 61. Huntelaar 0-1, 67. Saihi 1-1. Scheidsrechter: Abdal Fatha (Egypte). Toeschouwers: 23.248.

Vooraf klaagde bondscoach Bert van Marwijk dat hij graag een aansprekender tegenstander had gehad om met het Nederlands elftal te oefenen. Maar Oranje kon gisteravond met pijn en moeite Tunesië bedwingen. De huidige nummer drie van de wereldranglijst speelde in Tunis uiteindelijk gelijk: 1-1. „We hebben weinig ervaring met het spelen tegen Afrikaanse ploegen. We konden hier leren omgaan met stevige slidings”, probeerde Van Marwijk achteraf voor de tv-camera het nut in te zien van de soms harde confrontatie in het slecht gevulde Stade 7 Novembre.

De interland werd door Van Marwijk beschouwd als een voorbereiding op de twee kwalificatie-interlands tegen Schotland (28 maart) en Macedonië (1 april) in Amsterdam. Wint Oranje beide duels dan zet het een belangrijke stap naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Met zijn keuzes voor de basisopstelling gaf Van Marwijk een duidelijk signaal aan spelers die bij hun club op de reservebank zijn beland. Spits Klaas Jan Huntelaar, die na rust Dirk Kuijt verving, kan bijvoorbeeld zijn conclusies trekken. De topscorer van de eredivisie van vorig seizoen met 33 treffers krijgt bij de nieuwe trainer van Real Madrid, Juande Ramos, zelden een basisplaats. Huntelaar was bij Oranje de gedoodverfde opvolger van Ruud van Nistelrooy. Maar die ontwikkeling stagneert nu. Toch was hij het die in de 62ste minuut het Nederlands elftal na een assist van Joris Mathijsen met een goed schot op voorsprong bracht.

Bij Oranje verwees Huntelaar de geruchten dat hij al weer wil vertrekken bij Real naar het rijk der fabelen. Toch zal hij met het oog op het WK 2010 niet te lang op een zijspoor moeten staan. Hetzelfde geldt voor Rafael van der Vaart, die ook pas in de tweede helft een kans kreeg. Als speler van HSV was hij onder Marco van Basten de vaste schaduwspits achter Van Nistelrooy. Nu begon de middenvelder, die ook bij Real geen vaste plek in het elftal heeft, op de bank. En kregen Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben de voorkeur als aanvallende middenvelders.

Van Marwijk liet er vorige week al geen misverstand over bestaan dat spelers die niet vaak in actie komen, hun plek in Oranje kunnen verspelen. „De situatie van Huntelaar en Van der Vaart bij Real Madrid baart me zorgen”, zei de bondscoach. „Het gebrek aan wedstrijdritme mag niet al te lang duren. Als je vier, vijf maanden niet meer speelt, loop je zelfs het risico dat je door mij niet wordt opgeroepen.” Van Marwijk zou in de aanloop naar de oefenwedstrijd in Tunis de twee van Real Madrid zeggen hoe hij over hun situatie denkt.

Net als Van Basten bij Ajax gaf Van Marwijk gisteren weer het vertrouwen aan de van een blessure herstelde Maarten Stekelenburg. Dat de doelman nog lang niet zijn oude vorm terug heeft, verraadde hij in de tweede helft toen hij zich verkeek op een afstandsschot van Jamel Saihi (1-1).

Van Marwijk liet Edson Braafheid debuteren in Oranje. Zonder echt op te vallen, profiteerde de vleugelverdediger van FC Twente van de blessuregolf bij Feyenoord die ook Giovanni van Bronckhorst en Tim de Cler trof. De bondscoach gaf Braafheid achteraf een 6,5 als rapportcijfer. Hij was de nacht voor de wedstrijd verschillende keren wakker geworden van de opwinding en stond ook voor de aftrap stijf van de spanning. „Braafheid heeft zich staande gehouden onder vrij moeilijke omstandigheden”, meende Van Marwijk.

Ajacied Gregory van der Wiel mocht eveneens voor het eerst zijn opwachting maken in Oranje. Hij lijkt het alternatief te worden voor John Heitinga die het liefst niet als rechtervleugelverdediger fungeert.

De speler van Atletico Madrid ontsnapte aan een rode kaart toen hij in de saaie eerste helft Amine Chermiti een elleboogstoot gaf op het moment dat de voetballer van Hertha BSC de achtervolging op hem inzette. De Tunesiër liep een bloedlip op en antwoordde even later met een keiharde tackle op het scheenbeen van de Nederlandse rechtsback. Oranje speelde voor rust in een laag tempo waardoor de Afrikanen de gelegenheid werd geboden om stevig in te grijpen. Nederland creëerde door de trage opbouw nauwelijks kansen. Alleen Van Persie stelde doelman Hamdi Kasraoui een keer op de proef met een schot.

In de tweede helft verving Van Marwijk Van Persie door Ryan Babel. En ook de controleurs van het middenveld, Mark van Bommel en Nigel de Jong, gingen naar de kant. Zij werden vervangen door de AZ-spelers Stijn Schaars en David Mendes da Silva. Robben, inmiddels op de rechterflank, schoot nog over na een fraaie actie van Babel. En ook Van der Vaart miste een kans. Maar verder dachten de internationals ongetwijfeld aan het sparen van de ledematen met het oog op de Europa-Cupduels van volgende week.

    • Erik Oudshoorn