Vijf ziekenhuizen zijn in gevaar door forse schulden

De Oosterscheldeziekenhuizen in Goes staat er van alle ziekenhuizen financieel het slechtst voor. Er is een acuut risico dat het dit jaar failliet gaat. Ook de ziekenhuizen van Meppel, Woerden, Lelystad en het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis draaien bedrijfseconomisch slecht. Ook zij kunnen makkelijk bankroet gaan, als niet wordt ingegrepen.

Dit stelt onderzoeksbureau Zindata na analyse van onder andere omzet, reserves, schulden, winst en aantal patiënten bij alle ziekenhuizen van Nederland. Het bedrijf ontwikkelde een waarschuwingssysteem voor ziekenhuizen dat bedrijfseconomische problemen snel signaleert. Dit model geeft aan dat de ziekenhuizen in Harderwijk en Roosendaal het sterkst zijn.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft enkele malen gevraagd om een waarschuwingssysteem. Het afgelopen half jaar werd hij laat geconfronteerd met financiële problemen bij IJsselmeerziekenhuizen, thuiszorg-organisatie Meavita en Philadelphia (verstandelijk gehandicapten).

In het waarschuwingssysteem krijgt een ziekenhuis risicopunten als de bedrijfseconomische prestaties al jaren slecht zijn en de trend negatief is. „Een verlies is erger als dat langer duurt, extra ernstig als je schuld hoog is en nog moeilijker als je weinig of geen eigen vermogen hebt”, aldus algemeen directeur Adri Steenhoek van Zindata.

„We hebben een kwetsbare financiële positie”, zegt bestuursvoorzitter Hans Simons van het ziekenhuis in Goes. De oud-PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid ging vorig jaar herstructureren. In 2007 had zijn ziekenhuis een negatief eigen vermogen van 4,5 miljoen euro, maar hij stelt dat het niet failliet gaat.

In 2007 leed Diaconessenhuis in Meppel 5 miljoen verlies; vorig jaar haalde het een kleine winst. Het ziekenhuis staat onder curatele van de bank. „Het is een zware tijd, maar failliet gaan we niet”, zegt bestuursvoorzitter Titus Vissers: „Langzaam komen we uit de gevarenzone.”

Zindata baseert zich op data tot en met 2007. Vorig jaar voerde BovenIJ „een zeer stevige herstructurering door”, zegt het ziekenhuis. Zuwe Hofpoort in Woerden stelt dat Zindata oude cijfers hanteert.

Voor de volledige lijst zie nrc.nl/binnenland

    • Frits Baltesen