Typisch weer zo’n oefenwedstrijd

Oranje kon gisteravond niet winnen van Tunesië.

Klaas Jan Huntelaar greep de kans die hij bij Real Madrid niet krijgt. Maar een garantie voor meer speeltijd is dat niet.

Wesley Sneijder probeert een tegenstander te ontwijken. Foto Pro Shots tunis 11-02-2009 oefeninterland tunesie - nederland wesley sneijder Stanley Gontha

Vooraf klaagde bondscoach Bert van Marwijk dat hij graag een aansprekender tegenstander had gehad om met het Nederlands elftal te oefenen. Maar Oranje kon gisteravond met pijn en moeite Tunesië bedwingen. De huidige nummer drie van de wereldranglijst speelde in Tunis uiteindelijk gelijk: 1-1.

De interland werd door Van Marwijk gezien als een voorbereiding op de twee kwalificatie-interlands tegen Schotland (28 maart) en Macedonië (1 april) in Amsterdam. Wint Oranje beide duels dan zet het een belangrijke stap naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Met zijn keuzes voor de basisopstelling gaf Van Marwijk een duidelijk signaal aan spelers die bij hun club op de reservebank zijn beland. Spits Klaas Jan Huntelaar, die na rust Dirk Kuijt verving, kan bijvoorbeeld zijn conclusies trekken. De topscorer van de eredivisie van vorig seizoen met 33 treffers krijgt bij de nieuwe trainer van Real Madrid, Juan de Ramos, zelden een basisplaats. Huntelaar was bij Oranje de gedoodverfde opvolger van Ruud van Nistelrooy. Maar die ontwikkeling stagneert nu. Toch was hij het die in de 62ste minuut het Nederlands elftal met een goed schot op voorsprong bracht.

Bij Oranje verwees Huntelaar de geruchten dat hij al weer wil vertrekken bij Real naar het rijk der fabelen. Toch zal hij met het oog op het WK 2010 niet te lang op een zijspoor moeten staan. Hetzelfde geldt voor Rafael van der Vaart, die ook pas in de tweede helft een kans kreeg. Als speler van HSV was hij onder Marco van Basten de vaste schaduwspits achter Van Nistelrooy. Nu begon de middenvelder, die ook bij Real geen vaste plek in het elftal heeft, op de bank. En kregen Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben de voorkeur als aanvallende middenvelders.

Van Marwijk liet er vorige week al geen misverstanden over bestaan dat spelers die niet vaak in actie komen, hun plek in Oranje kunnen verspelen. „De situatie van Huntelaar en Van der Vaart bij Real Madrid baart me zorgen”, zei de bondscoach. „Het gebrek aan wedstrijdritme mag niet te lang duren. Als je vier, vijf maanden niet meer speelt, loop je zelfs het risico dat je door mij niet wordt opgeroepen.” Van Marwijk zou in de aanloop naar de oefenwedstrijd in Tunis de twee van Real Madrid zeggen hoe hij over hun situatie denkt.

Net als Van Basten bij Ajax gaf Van Marwijk gisteren weer het vertrouwen aan de van een blessure herstelde Maarten Stekelenburg. Dat de doelman nog lang niet zijn oude vorm terug heeft, verraadde hij in de tweede helft toen hij zich verkeek op een afstandsschot van Jamel Saihi (1-1).

Van Marwijk liet Edson Braafheid debuteren op het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal. Zonder echt op te vallen, profiteerde de vleugelverdediger van de blessuregolf bij Feyenoord die ook Giovanni van Bronckhorst en Tim de Cler trof. Ajacied Gregory van der Wiel mocht eveneens voor het eerst zijn opwachting maken in Oranje. Hij lijkt het alternatief te worden voor John Heitinga die het liefst niet als rechtervleugelverdediger fungeert.

De speler van Atletico Madrid ontsnapte aan een rode kaart toen hij in de saaie eerste helft Amine Chermiti een elleboogstoot gaf op het moment dat de speler van Hertha BSC de achtervolging op hem inzette. De Tunesiër liep een bloedlip op en antwoordde even later met een keiharde tackle op het scheenbeen van de Nederlandse rechtsback. Oranje speelde voor rust in een laag tempo waardoor de Afrikanen de gelegenheid werd geboden om stevig in te grijpen. Nederland creëerde door de trage opbouw nauwelijks kansen. Alleen Van Persie stelde doelman Hamdi Kasraoui een keer op de proef met een schot.

In de tweede helft verving Van Marwijk Van Persie door Ryan Babel. En ook de controleurs van het middenveld, Mark van Bommel en Nigel de Jong, gingen naar de kant. Zij werden vervangen door de AZ-spelers Stijn Schaars en David Mendes da Silva. Robben schoot nog over na een fraaie actie van Babel. En ook Van der Vaart miste een kans. Maar verder dachten de internationals ongetwijfeld aan het sparen van de ledematen met het oog op de Europa-Cupduels van volgende week.