Tsonga is een klasse beter dan Huta Galung

Met tennisser Jesse Huta Galung verdween gisteren de laatste Nederlander uit het toernooi in Rotterdam. De mondiale nummer 177 was niet opgewassen tegen leeftijdgenoot Tsonga.

De kopman van het Nederlands Davis-Cupteam ondervond gisteren tijdens de eerste ronde van het World Tennis Tournament in Ahoy hoe groot het verschil in een paar jaar tijd was geworden met zijn Franse leeftijdgenoot Jo-Wilfried Tsonga. De 23-jarige Jesse Huta Galung kreeg twee sets lang het gevoel dat hij op het hoogste niveau mee kon, maar hij had nooit uitzicht op een zege. Tsonga stapte na twee tiebreaks als winnaar van de baan en mag zich vandaag opmaken voor een duel met de Rus Dimitri Toersoenov. Huta Galung kan al vast uit kijken naar de Davis-Cup ontmoeting begin maart in Buenos Aires tegen Argentinië.

Huta Galung krijgt als nummer 177 van de wereldranglijst alleen de kans om zich op de hoogste podia te bewijzen als er een gebrek aan nationale concurrentie is. Robin Haase, de beste Nederlandse tennisser, kampt al maanden met een knieblessure. Die kwetsuur kostte hem het toernooi van Rotterdam en ook de landenontmoeting met Argentinië komt te vroeg. De Nederlandse concurrentie van Huta Galung bestaat uit minder getalenteerde spelers als Thiemo de Bakker, Matwé Middelkoop, Michel Koning en Rogier Wassen. Raemon Sluiter begint pas over een maand aan zijn comeback.

Davis-Cupcaptain Jan Siemerink mocht vorig jaar weliswaar na een zege op het zwakke Zuid-Korea de terugkeer naar de Wereldgroep vieren, maar de formatie waarmee hij volgende maand aan het treffen met de Zuid-Amerikaanse tennisgrootmacht begint is met Huta Galung, De Bakker, Middelkoop en Wassen vederlicht. Kopman Huta Galung speelde drie jaar geleden tijdens een futuretoernooi in het Engelse Bath tegen Tsonga. De Franse wereldtopper won destijds in drie sets. Twee jaar later stond hij in de finale van de Australian Open. En tijdens zijn tennisopleiding in Spanje deelde de Nederlander een jaar lang een kamer met Andy Murray, die toen rond de 350ste plaats van de wereld stond. De Schot is inmiddels de nummer vier van de wereld.

Daar waar Tsonga en Murray deze week achter topfavoriet Rafael Nadal als grote publiekstrekkers gelden, maakte Huta Galung met dank aan een wildcard van Richard Krajicek zijn debuut in Ahoy. De baseliner zei vooraf meer te willen dan alleen maar deelnemen in Rotterdam. Voor de volle tribunes wilde Huta Galung zichzelf laten zien aan zijn landgenoten. Hij toonde het juiste karakter, maar moest na een uur en 49 minuten eenvoudigweg vaststellen dat Tsonga op de belangrijke momenten beter en slimmer speelde.

Huta Galung vroeg zich de afgelopen jaren meer dan eens af waarom Tsonga en Murray nu wel wereldsterren zijn en hij niet. „Het zijn kleine dingetjes”, stelde Huta Galung vast. „Tsonga is nu een klasse beter dan ik, hij heeft veel meer ervaring. Maar een paar jaar geleden zat ik dichtbij zijn niveau en eigenlijk vandaag ook. Tsonga heeft zich snel ontwikkeld. Misschien komt het bij mij over een jaar ook, misschien nooit.”

Met Huta Galung verdween de laatste Nederlander uit het indoortoernooi; De Bakker had op maandagavond al in de eerste ronde een nederlaag geleden tegen Andreas Seppi. Het is het zoveelste bewijs dat het Nederlandse proftennis op sterven na dood is. Maar de Nederlandse kopman Huta Galung keek na zijn nederlaag alweer vooruit naar zijn volgende grote optreden bij de Davis-Cupontmoeting tegen Argentinië. Met een bijna kinderlijk optimisme stelde hij gisteren vast dat voetbalcoach Leo Beenhakker zich ook met Trinidad en Tobago voor het WK had weten te plaatsen.

    • Koen Greven