Triodos pleit voor splitsen banken

Banken moeten opgesplitst worden in twee delen. Alleen zo kan voorkomen worden dat financiële instellingen ze te grote risico’s aangaan. Dat zegt Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank Nederland vandaag in deze krant.

„Een deel wordt dan een echt bankbedrijf dat geld aantrekt en weer uitzet op een veilige manier. De andere onderneming kan geld aantrekken om uit te zetten op de financiële markten”, aldus Bierman.

Banken wereldwijd verkeren in grote problemen als gevolg van de kredietcrisis. Zij hebben geld geïnvesteerd in producten die waren gelieerd aan de Amerikaanse hypothekenmarkt die een groot risico bleken te zijn. Mede hierdoor hebben nationale overheden met vele miljarden euro’s moeten ingrijpen om te voorkomen dat instellingen failliet gingen.

Bierman, directeur van een bank die niet in deze producten heeft geïnvesteerd en die duurzaamheid promoot, denkt dat een herstructurering van de sector dit soort problemen in de toekomst zal voorkomen. Hij denkt niet dat de sector zelf aan zo’n grote verandering toe is, maar denkt dat andere partijen wel willen. „Politiek en toezichthouders willen volgens mij wel veranderingen. De huidige bedrijfscultuur van banken past niet bij de maatschappelijke rol die banken hebben.”

Zijn collega bij ASN Bank, ook een bank die duurzaamheid wil bevorderen, gelooft niet dat een opsplitsing de kern van het probleem oplost. Volgens directeur Ewoud Goudswaard van ASN is het belangrijker dat er een normaal verwachtingspatroon komt over rendement en dat er wordt gekeken naar de huidige bonuscultuur.

Vraaggesprek: pagina 14

    • Heleen de Graaf