'Transporter': Hollywood met een Europees budget

Transporter 3. Regie: Olivier Megaton. *** scene uit de film City of Ember (2008) FOTO: Independent Films

Transporter 3. Regie: Olivier Megaton. ***

De Franse producent/regisseur Luc Besson heeft bewezen dat het ook in Europa mogelijk is blockbusters van de grond te krijgen. En het moet gezegd, zijn productie Transporter 3 is opnieuw een proeve daarvan. Regisseur Olivier Megaton heeft in interviews gezegd dat hij met het derde Transporter-deel een kruising wilde maken tussen de James Bond- en Die Hard-films. Daarvoor heeft hij met de Britse acteur Jason Statham in ieder geval de juiste ster te pakken. Hij doet met zijn stoïcijnse, kale kop een beetje denken aan Bruce Willis. Net als hij is Statham een klassieke actieheld: laconiek, gedreven en uiterst professioneel.

In Transporter 3 raakt hij betrokken bij een milieuschandaal. Een aantal criminelen uit de Oekraïne heeft de dochter ontvoerd van de milieuminister, gespeeld door Jeroen Krabbé. Als hij afziet van het tekenen van een milieuakkoord gaat ze vrijuit en kunnen de criminelen hun chemisch afval in het Russische achterland dumpen. Maar dan laat Frank Martin (Statham) in vaardig uitgevoerde actiescènes zien wie er de baas is.

Geloofwaardig is het allemaal niet, vermakelijk wel. Met een glansrol voor François Berléand als Stathams chef: hij is nog laconieker dan Statham en maakt zich nergens druk om, al vliegen de kogels hem om de oren.

    • André Waardenburg