?Strijd tegen drugs faalt?

De oorlog tegen drugs zoals die de afgelopen dertig jaar in Latijns-Amerika is gevoerd, is mislukt. Regeringen zouden zich moeten concentreren op de strijd tegen de georganiseerde misdaad, het gebruik van wiet niet langer actief moeten vervolgen en meer in voorlichting moeten investeren.

Dit stelt de Latijns-Amerikaanse Commissie voor Drugs en Democratie in een gisteren in Rio de Janeiro gepresenteerde verklaring. De commissie van 17 bekende politici en intellectuelen telt onder anderen drie ex-presidenten uit de regio. Andere leden zijn de Nicaraguaanse politicus Sergio Ramírez, de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho en de Peruaanse opiniemaker Mario Vargas Llosa.

De commissie stelt dat narcogeweld de samenlevingen steeds meer ontwricht en dat drugsgebruik – tegen de trend in andere werelddelen in – stijgt. Ze wijt dit aan het huidige falende beleid dat „diep geworteld is in vooroordelen, angsten en ideologie”.

De commissie raadt aan marihuana te legaliseren. De drug is „even schadelijk als tabak of alcohol”. Het verbod erop leidt „tot willekeurige arrestaties, het opsluiten van gebruikers en geweld en corruptie die de samenleving als geheel schaden”.

Commissie en verklaring: drugsanddemocracy.org