Soep van De Oude Rups

Van één vaste bezoekster in mijn stamcafé kon ik mijn ogen nooit afhouden. Wat een prachtige gestalte, die vrolijke lange vrouw, met altijd een glas dubbele jonge met ijs. Mannen die daar lacherig over deden, legde ze opgewekt plat met armpje drukken op de bar. Een grap, meer niet.

Op een avond vroeg ik of ik haar armspieren mocht voelen. IJzer. Een sportvrouw. We raakten in gesprek. Ze bleek een aardig en bescheiden iemand met wel een beetje vreemde voornaam. Het spierballen voelen was eenmalig, maar het praten bleef.

Eindelijk, op een avond nodigde ze mij uit om te komen eten. Ze zette met vaste hand en razendsnel een maaltijd op tafel. Eerst heldere bouillon met rauwe groente en daarna een groot bord sla. Wakker wordend in haar slaapkamer dacht ik: als ik ooit voor vast wordt aangenomen door deze Koningin van Friesland, neem ik wel het koken over. „Ik kook graag, mag ik je keuken beter leren kennen?” vroeg ik. Dat leek haar een goed idee. Koken kon ze wel. Ze had er zelfs ooit les in gegeven, maar het was niet haar liefhebberij. Mager moest het zijn en de groenten rauw.

Een week later begonnen we met een licht gebonden kippensoep met éven aangekookte, kleurrijke groenten. „Wat een heerlijke soep”, zei ze, „die moet je meer komen maken”. Zo werd ik voorgoed haar keukenprins, maar wel met veel groen uit haar tuin.

Pas begin vorig jaar kreeg die soep een naam: Soep van De Oude Rups. Mits (nu bijna 4 jaar) had toen hij net leerde praten zijn eigen interpretaties. Zo waren de Robben (mijn familie) Rupsen. Dus ben ik de Oude Rups. Voor Mits en zijn zus Lara Grytsje (2) is mijn gebonden kippensoep favoriet boven al het andere voedsel, hoe lekker ook. „Opa De Oude Rups, maak je soep?”

Mijn geheim geef ik nu prijs: gemberwortel, sereh, ui en knoflook.

Neem een poot van een oude ‘buitenkip’. Die geeft smaak. Grote hand soepgroenten samen met twee theelepels boter in de pan opwarmen. Als het gaat geuren, kip, gekneusde stengel sereh, 3 cm gemberwortel en 1,5 liter koud water erbij. Rustig aan de kook brengen en heel zacht laten trekken tot de kip uit elkaar valt. Zeven. Kip weggooien. Die heeft geen smaak meer.

Twee eetlepels boter smelten, klein uitje ragfijn snijden en erbij doen. Teen knoflook fijn maken en daarna erbij. Laten smelten tot pap. Twee eetlepels bloem erdoor en op laag vuur een minuut of vier bakken. Let op! De pap moet bleek blijven. Als deze geurt, de bouillon erdoor kloppen met een garde. Hou wat bouillon achter en kook hierin de groenten die je lekker lijken. Neem bijvoorbeeld een prei, de andere keer een kleine courgette (die zijn het lekkerst) en een rode puntpaprika voor de kleur. Aankoken en toevoegen. Bijna alles smaakt in Soep van De Oude Rups.

Janneke Vreugdenhil heeft tot 2 maart vakantie. Lezers vullen tot die tijd deze rubriek.

    • Rob Maas