Persstemmen

Laat Wilders de politieke rechten uitbuiten

„Bij de heer Wilders kun je er bijna altijd van op aan dat hij opruiend, ondoordacht, en onliberaal is. En precies daarom doet de minister van Binnenlandse Zaken er slecht aan hem toegang tot dit land te ontzeggen. De heer Wilders is een gekozen politicus van een lidstaat van de EU. (…) Demagogische taal is een test van de politieke rechten waarop de cultuur van een liberale democratie is gebaseerd. Laat de heer Wilders die rechten uitbuiten.” Commentaar Brits dagblad The Times, 12 februari.

Autoriteiten volgen hem in spiraal van dwaasheid

„Wilders buit de roem uit van Van Gogh, Hirsi Ali en het extreme standpunt van Pim Fortuyn over immigratie, maar hij maakte geen onderdeel uit van hun beweging of partij. (…) Als een populist behoort hij niet tot dezelfde klasse als de andere drie. (…) De Britse autoriteiten hadden hun gezond verstand moeten gebruiken. Door de makers van Fitna te vervolgen met officiële richtlijnen over sociale cohesie, culturele relativeringen en wederzijds respect, moet je hen wel volgen in de neerwaartse spiraal van hun eigen dwaasheid.”

Commentaar van journalist Robert Fox, Brits dagblad The Guardian, 11 februari.

Begrijp ik dit goed?

„Begrijp ik dit goed? De Britse regering staat het dus toe als mensen door de straten van Groot-Brittannië lopen en hun steun aan Hamas betuigen, en het laat de extremistische groepering Hizb ut Tahrir studenten werven voor de jihad tegen Groot-Brittannië en het westen (...), maar het verbiedt de toegang tot het land aan een parlementslid van een Europese democratie die graag het Britse parlement toespreekt over de dreiging van het religieuze fascisme voor leven en vrijheid. Commentaar Melanie Phillips, The Spectator, Brits weekblad, 11 februari.

We zijn een slechter land

Als ik een Nederlander was, zou ik niet voor hem stemmen. (...) [Maar] of onze regering nu wordt gedreven door lafheid of een autoritaire visie, het is allebei verwerpelijk. We zijn een slechter land dan we vanmorgen waren.

Weblog Daniel Hannan, Brits conservatief europarlementariër, Brits dagblad, The Daily Telegraph, 10 februari.