Olympisch Comité Italië dagvaardt renner Valverde

ROME, 12 febr. - Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde gesommeerd zich maandag in Rome te komen verantwoorden wegens doping of poging daartoe. Een afschrift van de dagvaarding is naar zijn werkgever Caisse d`Epargne en de internationale wielerbond UCI gestuurd. De oproep aan de Spanjaard is nog een uitvloeisel van de geruchtmakende affaire `Operacion Puerto`. In de koelkast van de Madrileense sportarts Eufemiano Fuentes werden indertijd verscheidene zakken bloed aangetroffen, van mogelijk ook Valverde. In eigen land is zijn betrokkenheid nooit bewezen. Valverde kwam bij CONI in beeld doordat hij vorig jaar tijdens de Tour de France, die op 21 juli Italië even aandeed, een bloed- en urinemonster inleverde. Daarin werden geen verboden stoffen gevonden, maar volgens persbureau ANSA kwam wel het DNA overeen met bij Fuentes in beslag genomen materiaal.