Nutreco komt woelig jaar 2008 goed door

Veevoeder- en visvoerproducent Nutreco heeft de grote onzekerheid op de grondstoffenmarkt van 2008 verrassend goed doorstaan. Bestuurvoorzitter Wout Dekker van het bedrijf sprak vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008 van „misschien wel het beste resultaat ooit”.

Niettemin ging de winst van het bedrijf met 3,1 procent achteruit ten opzichte van het voorgaande jaar en kwam uit op 116,9 miljoen euro. Volgens Dekker was dat een gevolg van uitgaven voor acquisities en het teruggeven van kapitaal aan de aandeelhouders, door het inkopen van eigen aandelen en het uitkeren van dividend.

Het bedrijf wist de gestegen grondstofprijzen goed door te berekenen aan zijn klanten, behalve in Spanje, waar de crisis dieper is dan in andere landen. Spanje is volgens Dekker „de hoeksteen” van Nutreco; er werken 4.000 van de in totaal 9.000 werknemers.

Ook in Chili kreeg het bedrijf te maken met tegenslag omdat de zalmindustrie er instortte als gevolg van een virusuitbraak. Chili is na Noorwegen de belangrijkste zalmproducent in de wereld en zalmvoer maakt driekwart uit van de totale visvoerproductie van Nutreco. Het bedrijf wist de schade in Chili echter te beperken door een visvoerfabriek te sluiten en twee andere te optimaliseren.

Nutreco deed het juist goed op het gebied van premixen en speciaalvoer, mede door de succesvolle integratie van de acht BASF-fabrieken die het concern in 2007 verwierf. In deze fabrieken worden vitamines geproduceerd die relatief winstgevend zijn.

Speciale voeding is dan ook de richting waarin Nutreco verder wil uitbreiden, vertelde directeur Dekker. Tegelijkertijd zal het concern „vanwege de onzekere omstandigheden in de wereldeconomie voorzichtiger” met zijn geld omspringen. „In de sterk gefragmenteerde markt van de veevoeder zullen zich veel kansen voordoen, maar op dit moment moet er voor bedrijven naar onze smaak nog te veel worden betaald.” Het bedrijf houdt wel vast aan de eerder geuite doel het bedrijfsresultaat van 2006 te verdubbelen tot 230 miljoen euro, maar dat de termijn is onzeker geworden. Eerder mikte het bedrijf op 2010, maar volgens Dekker kan dat nu „ook 2011 of 2012 worden”.