`Noodnummer 112 moet meertalig`

BRUSSEL. De Europese Commissie wil dat de alarmcentrales voor het Europese alarmnummer 112 meertalig worden. Dat maakte ze gisteren bekend. Sinds december vorig jaar kan het nummer overal in de EU gebeld worden in noodsituaties. Van de mensen die het nummer in het buitenland bellen, ondervinden echter bijna drie op de tien taalproblemen. De EU-landen en het Europees Parlement hebben 11 februari, vandaag, uitgeroepen tot de Europese 112-dag. Doel is om duidelijk te maken dat het nummer in de hele EU gebeld kan worden. Slechts een op de vier Europeanen weet dat nu, zo bleek uit een enquête die de Europese Commissie gisteren openbaar maakte. In Nederland kunnen bellers van het alarmnummer behalve in het Nederlands ook in het Engels, Duits of Frans geholpen worden.