Mbo krijgt uitstel competentiegerichte onderwijsmethode

Rotterdam. Mbo-scholen hoeven het competentiegericht onderwijs niet verplicht per 2010 in te voeren. Dat zegt een meerderheid van de Tweede Kamer. Het parlement reageert daarmee op een Kameronderzoek naar de onderwijsvernieuwing, dat gisteren verscheen. Ongeveer een kwart van de mbo-scholen heeft moeite om de tot nu verplichte invoeringsdatum van 2010 te halen. Uit het onderzoek blijkt dat het competentiegericht onderwijs, dat leerlingen zelfstandiger en praktijkgerichter laat werken, niet voldoet aan de eisen die de commissie-Dijsselbloem vorig jaar stelde aan onderwijsvernieuwingen. Zo is de modernisering niet wetenschappelijk onderbouwd, is het draagvlak onder docenten en leerlingen ”niet eenduidig” en zijn er geen alternatieven overwogen.